Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Още една стъпка"

Виолетта Матюшенко, Никита Косаренков и Ангелина Грозева
Снимка: личен архив

Украинската актриса и съвременен танцьор Виолетта Матюшенко и композиторът и танцьор Никола Косаренков представят премиерно на столичната сцена Дерида – "Още една стъпка" – съвременен танцов пърформанс. Спектакълът задава въпроси за това – Какво стои зад вашата промяна? Как стигнахте дотук? Сам ли бяхте? Този спектакъл, базиран на съвременната танцова техника е размисъл върху темата за човешката трансформация. За причините и хората, които ни карат да се променяме. Нашата история, не сме само ние, това са хиляди хора, които ни доведоха до тук, стъпките на нашите родители, баби и дядовци, стъпките до нас и стъпките на нас в бъдещето. Хиляди хора се проявяват в нас и ние се проявяваме в тях. И така, как да промените мястото, на което се намирате? Направете само една крачка, призовава съвременният танцьор Виолетта Матюшенко от сцената:

„Този спектакъл е за моя личен път, за извървянето му, това символизира всяка една стъпка, не е основан на друг сюжет. Но се свързва като идея с другите хора, в това, че го посвещавам на всички хора, които са ми помогнали да стана, това което съм през годините. Има и такъв символ. Тази трансформация, която сме заложили в спектакъла, тя е продължаващо преживяване. Аз изграждам символа на промените за себе си, които стъпка по стъпка ме трансформират в представлението, но за всеки човек това са различни неща. Някои хора се променят от ситуацията с Ковид, други хора ги променя например раждането на дете, трети технологичната трансформация, четвърти войната. Първо, за да се движиш, трябва да направиш една стъпка напред. И да знаем, че всички хора, които сме допуснали в нашия живот, влияят върху нас и всъщност ни помагат да правим тези стъпки, които самите ние искаме да направим, но трябва първо да осъзнаем този факт. Даже хората, които ни пречат по някакъв начин да съществуваме, всъщност ни помагат да се движим напред, защото пречките ни мотивират и са движеща трансформациионна сила.“


Стъпката има различни проявления в произведението. Представлението използва като обекти обувките, но има ли всяка стъпка звук спрямо своята роля, питаме Никита Косаренков:

„Не бихме могли еднозначно да определим звука на стъпката, той е различен. Когато записвахме звука към пърформанса, не искахме да провокираме някакво единично възприятие, а всеки човек да си вземе и усети нещо, което му е най- близко. Ние отдавна работим по този пърформанс доста време. В процеса ни по подготовката му се случи Ковид пандемията и войната, така че вкарахме и тези елементи, разбира се. Пресъздавахме своя живот, такъв, какъвто е. Но събрахме всички тези ситуации в едно, защото те ни действат различно, но промяната и трансформацията на самия човек е по един път, спрямо това как му действат различните проблеми. Аз също съм танцьор, не само композитор. Занимавам се с брейк и имаме идея вече пролетта да направим уличен пърформанс с други български танцьори. Мисля, че ще се получи интересно. Искам да благодаря на всички, които ни поканиха тук и ни дадоха възможност да се занимаваме с това което искаме да правим. Каня всички, които ни слушат да дойдат на пърформанса "Още една стъпка", защото ще им бъде интересно и всеки ще открие своето послание от него.“

Никита и Виолетта се запознават в Украйна, докато танцуват заедно, в едно студио по танци от 6 години. Тук ги довежда покана на техни приятели, които живеят в България и проблемът с войната. Виолетта е част и от резидентската програма на "Дерида" в България.



По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени