Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кардиолози бият камбаната: Преждевременната смъртност у нас е все така висока

Снимка: Архив

Дружеството на кардиолозите в България е провело социологическо проучване, представително за пълнолетното население на страната, по американски модел.

Данните показват, че немалък процент от хората осъзнават своя проблем, посочи в интервю за БНР проф. д-р Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

"Тези, които декларират, че имат проблем, имат добра здравна култура, нагласа да се лекуват."

Индиректно обаче проучването потвърждава тенденция, която отдавна е факт – че у нас преждевременната смъртност, преди 65-годишна възраст, е доста висока.

"Не става въпрос само за медицински факт. Това е загуба на брутен вътрешен продукт. Нещо, за което искаме да бием камбаната – не можем да си позволим преждевременната смъртност да продължава да бъде толкова висока."

Всяка година в Европа 1 800 000 умират от сърдечно-съдови заболявания, или "изчезва" един град, колкото София, посочи проф. Гудев в предаването "Преди всички".

Тази година кампанията, която се организира от Световната кардиологична федерация, е "Използвай сърцето си" – да се насърчава физическата активност, да обръщаме внимание на нашето кардиологично здраве.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна