Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьори за кампанията: Общото между нас и политиците е в заучените реплики

"Най-важното за политиците е да не ни се сърдят. Ние сме огледалото, в което трябва да се оглеждат"

Предизборните кампании в България стават все по-режисирани и насаждат все по-силно усещането, че се движат по много точно зададен предварителен сценарий, забелязват както анализатори, така и самите избиратели.

В изказванията на кандидатите на едни и същи партии често се чуват заучени и наизустени фрази и дори само да ги слушаме, без да познаваме гласовете им, можем с точност да определим чии представители са.

Как би изглеждал един изборен спектакъл, ако той се режисираше от актьори и какво биха избрали за финал?

С отговорите на тези въпроси се ангажират Красимир Демиров, Филип Янев и Димитрина Гинева, актьори от Драматичния театър „Йордан Йовков“ в Добрич.

Те не скриват обидата си от израза "парламентът е един театър" и призовават да не свалят актьорите "до това ниво".

"Може би общото между парламента и нас е, че и ние, и те използваме заучени реплики, в 99% от случаите. Ние си позволяваме някъде да импровизираме. Те като импровизират, после ги отлюспват", разсъждава Красимир Демиров.

"Много шум за нищо". Пак ще думкаме тъпаните, пак ще обещаваме, пак ще караме от 25 кладенеца вода."

"Покрай тази политика нас, актьорите, ни направиха по-беззъби. Правим основно комедии, за да се забавлява публиката. За да я накараме за час и половина – два да забрави проблемите си, да се усмихне, да се посмее", смята Демиров. По думите му заради това актьорите вече не представят толкова застъпено в програмата катарсизите на героите от драмата.

"Най-важното за политиците е да не ни се сърдят. Ние сме огледалото, в което трябва да се оглеждат. Ако там видят кривотията, трябва да се замислят дали те не притежават тези криви качества и дали не могат да ги пооправят малко", допълва актьорът.

"Трагедията премина във фарс. Най-подходящо е комедия, защото всичко е цирк, не обиждам цирка. Фарс, фарс. Нещо измислено", така вижда нещата Филип Янев.

"Трябва да има някакъв отворен финал. Всеки един от нас по някакъв начин днес гради утре", е мнението на Димитрина Гинева.


По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна