Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичко за образованието

Д-р Никола Василиади и техническото образование в България

Професионална техническа гимназия "Д-р Никола Василиади"
Снимка: ptg-gabrovo.com

Д-р Никола Василиади и техническото образование в България в изложба на Националния музей на образованието в Габрово

Името на големия родолюбец и благодетел заслужава да бъде познато и тачено наред с имената на такива възрожденци и строители на нова България като Васил Априлов, Евлоги и Христо Георгиеви, Иван Денкоглу, Димитър Ценов, Христо Тъпчилещов и много други. Макар че е роден в Букурещ, където семейството му се преселва в началото на ХIХ век, той милее за българската свобода и просвета. В края на дните си завещава имуществото си за създаване на техническо училище в Габрово, родния край на баща си, днес Професионална техническа гимназия "Д-р Никола Василиади".

Поводът да си спомним за прозорливия и щедър българин е изложбата по повод 200 години от рождението му, организирана от Националния музей на образованието в Габрово. Изложбата е подготвена с финансовата подкрепа на Община Габрово, ще може да бъде видяна до края на ноември и е част от наситената програма на музея.

За живота и родолюбивите дела на д-р Василиади и перипетиите около създаването на политехническото училище в Габрово разказва Веселин Лазаров, главен уредник в НМО.

Снимки – ptg-gabrovo.com
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна