Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тест цели да ни ориентира в политическия ни избор

Снимка: Фейсбук/ Стража

Изборен компас, появил се по време на предизборната кампания, провокира политически сили и граждани да се срещнат в позициите си, решавайки тест от 55 въпроса. Тестът, създаден от Студентския клуб на политолога и инициативата "Стража", цели да ни ориентира в избора ни днес. Около 25 хиляди души са попълнили анкетата, а броят на посещенията е рекорден за платформата "Стража", която беше създадена като дигитално Народно събрание - да показва работата на парламента през различни математически алгоритми.

В ядрото на проекта е индивидуалният гражданин с централната идея хората да се ориентират в политическата картина. Въпросите са съставени от социолози и политолози и се базират на основни теми от обществено политическия ни живот, така че решавайки теста, гражданите да могат да сравнят мненията си с тези на политическите сили, участващи в допитването.

"Този въпросник върна говоренето в политиката", коментира Благослав Михайлов от "Стража":

Благослав Михайлов

"Една предизборна кампания в крайна сметка трябва да бъде такава, че различните политически кандидати да развият своята визия за това какво искат да променят или да оставят същото и гражданите съответно да гласуват за този, който най-много се доближава до тяхната визия, на които имат най-голямо доверие, просто кандидатите да излязат, да покажат какви са и гражданинът като потребител да избере правилната опция, да избере този, който най-много съответства на неговите предпочитания. За да се случи това, трябва да се изразяват ясни позиции".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добринка Добрева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна