Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фокус Кино Танц" с второ издание

Снимка: "Фокус Кино Танц"

След наградата на Столична община за ярки постижения в "Съвременните перформативни и мултижанрови изкуства“ за 2021 година фондация "Човек с шапка“ отново организира единствения по рода си у нас фестивал на късометражните танцови филми. В събота, 15 октомври, от 17:30 часа в Дома на киното за втора поредна година "Фокус Кино Танц" ще представи ново поколение режисьори на танцовото кино в България, като прожектира дебютните филми на четиринайсетте студенти, взели участие в едногодишната обучителна програма на фондацията.

Тя включва поредица от практически задачи и теоретични лекции с ментори от България, САЩ, Великобритания и Европа. Като основни лектори сред тях се открояват Силвия Чернева, Стефани Ханджийска и Коста Каракашян. Именно те подбират и участниците във втория "Фокус Кино Танц" – хора със задълбоченост по отношение на разбирането за танца и авторския филм.

Студентите – една част от които професионалисти в различни области на танца, а друга – специалисти в различни сфери на изкуството, но с отношение към танца – създават филмите си чрез средствата на киното и екипната работа. Всеки от тях говори за възможностите на танца да надскочи общоприетата представа за изкуството на движението – не просто едно красиво тяло на сцената, а абстракция, която е навсякъде около нас.

"Танцовото кино може да представлява филм, който да съдържа танц, но може да бъде танцов и в своя подход на създаване. Може монтажът да бъде хореографски или пък да се проследява движението на някакъв предмет, дори облаците в небето могат да бъдат танц“, каза в "Артефир“ Стефани Ханджийска, хореограф, организатор на фестивала и председател на фондация "Човек с шапка". Тя отбеляза, че тази година „"Фокус Кино Танц", който е създаден във време на пандемия, за първи път се отваря за широката публика.

С второто си издание фестивалът затвърждава нуждата от това ново артистично направление за българската сцена, каквото се явява танцовото кино. А програмата му включва разнообразие от филми, в които танцът разгръща своя потенциал на всевъзможни локации – сред природата, в градска среда и в студио, където са създадени напълно нови светове. Сред четиринайсетте танцови филма има и анимация. Има и такъв, който се базира само на естествена звукова среда. Той е на студента Андреа Драгов, който също се включи в разговора за тазгодишното издание на "Фокус Кино Танц".

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимка – "Фокус Кино Танц"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна