Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флорентинската нощ на Пенко и Сотир Гелеви

Какво изпитва човек под въздействие на изкуството, пита Максимилиан в една "Флорентинска нощ". В търсене на отговора той преминава през историите за любов и трудности, в които го впуска сюжетът на новия анимационен филм на Пенко и Сотир Гелеви.

"Флорентинска нощ" е написан по мотиви от незавършения едноименен роман на Хайнрих Хайне и от "Сонатата на дявола“ на Жерар дьо Нервал. На пръв поглед в сюжета са вплетени две отделни истории – тази на скулптора Максимилиан и тази на Виола и Филип от музикалния град, която излиза от книга и се развива точно толкова приказно, но филмът всъщност разказва много повече. Чрез средствата на анимацията и музиката той навлиза във вътрешния свят на човека и свири върху тънките струни на човешката психика. Композитор на "Флорентинска нощ" е Румен Бояджиев-син, а анимацията е дело на Благой Димитров.

Макар музиката да говори силно и дори наравно с всяко друго изразно средство във филма, където дори самият Ференц Лист изиграва своята роля, декорите във "Флорентинска нощ" изграждат голяма част от внушенията в него.

"Пенко е виновен за това, той нарисува няколкостотин картини. Те са чудесни и дават много характер и настроение, което беше необходимо, за да разкажем историята. Защото тази история не може да се разкаже без настроение, без да вникнем в състоянието на героите, които през цялото време изпадат в най-различни състояния поради събитията, които се случват покрай тях и с тях. За нас това е важно – да разказваме настроения и истории, да разказваме какво чувстват героите, да се опитваме да ги разберем. Понякога не успяваме съвсем, но и това според мен е добре“, каза в "Артефир" сценаристът и режисьор на филма Сотир Гелев.

"Аз не възприемам нещата като предизвикателство“, казва обаче Пенко Гелев, художник и продуцент на филма. За него пресъздаването на епохата на романтизма е преди всичко любопитна и приятна работа.

Историите във филма са именно от тази епоха. Пенко и Сотир Гелеви проявяват интерес към течението на романтизма в европейското изкуство и го изследват.

"Много интересни събития се случват в тази епоха – и икономически, и социални... Но чисто като форма на изкуството, там има много интересни процеси, които по принцип ни интересуват. Особено немският романтизъм, интересът ни към него е от години. Просто в случая намерихме неща, които можем да превъплътим във филм и по някакъв начин да разкажем истории през един малко необичаен поглед“, добави още Сотир Гелев.

"Флорентинска нощ" спечели голямата награда за български пълнометражен анимационен филм на 18-ия Световен фестивал на анимационния филм във Варна тази година. В неделя, 16 октомври, той ще бъде представен и в рамките на кино-литературния фестивал CineLibri – от 18 часа в кино "Одеон“.

"С филма се опитваме да бъдем в противовес на агресивното кино, което ни бомбардира с много действия и послания, понякога доста подозрителни. А и вече много досадни и повтарящи се в годините“, казаха още братята Пенко и Сотир Гелеви.

Повече за тяхната "Флорентинска нощ" чуйте в звуковия файл.

Снимки – varnafest.org
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!