Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анимацията – дълговечната мечта на човека да раздвижва изображения

На 28 октомври се навършват 130 години от първата прожекция на движещите се изображения от Емил Рейно или т.нар. "светлинни пантомими" през 1892 г.  Ето защо на този ден се отбелязва Международният ден на анимацията. 

В "Нашият ден" аниматорът Пенко Кунчев, преподавател в НБУ, припомня, че още като се започне от първобитния човек, се наблюдават рисунки в пещерите на животни с умножени крака. Като се премине през гръцките вази и даже фризовете на Фидий на Партенона, там също се забелязват отделни елементи на движението. И се стигне до 21 декември 1877 г., когато Емил Рейно патентова апарат за разглеждане на рисунки, прикрепени към хартиена лента, наречен праксиноскоп. През декември 1888 г. основава своя "Оптичен театър". Първата прожекция на т. нар. "светлинни пантомими" е на 28 октомври 1892 г. А първият анимационен филм, заснет на лента, датира от 1906 г.

"Приятно е човек да види раздвижени своите рисунки. Както е казал Фелини, "Киното е единственото средство, с което човек може да се състезава с Бога", което може да прозвучи грубо, но това по-скоро се отнася за анимацията, където художникът може да създаде своите герои, да им вдъхне живот. Понякога в процеса на работа самите герои дават да се разбере как трябва да се развият техните движения“, споделя аниматорът Пенчо Кунчев.

Повече за магията на анимацията можете да чуете в звуковия файл.

 Снимка - ФБ, Бакалавърска програма "Анимационно кино" - НБУ
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна