Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът за Кристиан Таков "Моралът е доброто" се излъчи на рождения му ден

10 ноември: Как звучат днес думите на Кристиан Таков?

Кристиан Таков щеше да навърши 57 години на 7 ноември. Затова и датата беше избрана за премиерата на документалния филм "Моралът е доброто", който разказва за живота му.

Филмът, който ще се излъчи в кино "Люмиер" на НДК, е дело на Веселин Диманов – автор, сценарист и режисьор. Той проследява житейския път на преподавателя по гражданско право в Юридическия факултет на "Софийския университет Св. Климент Охридски" Кристиан Таков на фона на историческите събития от последните десетилетия в България.

Филмът беше предшестван от едноименната изложба "Моралът е доброто", която това лято представи 60 мисли и фотографии на Кристиан Таков.

Прожекциите на документалния филм "Моралът е доброто" ще продължат всеки ден от 7 до 13 ноември в кино "Люмиер" от 19:00 ч.. Филмът ще се прожектира и на 10 ноември във Фестивален и конгресен център – Варна от 19:30 ч., както и на 12 ноември в салон Kino Xenix в Цюрих.

“Много държах да е ясно за хората, които не познават Кристиан или познават някакви откъслечни негови интервюта и участия, да могат те да разберат кой е той от самото начало. Да е ясно каква му е професията и в какво вярва“, казва в ефира на “Нашият ден“ режисьорът на монтажа на филма Димитър Стафидов.

“Надявам се да сме предали посланието на Кристиан по най-правдоподобния начин. Пипахме много внимателно по цели материал“, посочва още той и допълва:

Не съм се познавала лично с него, но това, което казват хората в интервютата във филма е, че той по един много спокоен начин, без агресия и надвикване, без някакви определения, казва истината. И я казва по такъв начин, че не можеш да спориш, няма какво да кажеш“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

“Когато нещо се направи с любов и носи истина хората му се доверяват. В случая с Кристиан показахме човека зад личността и битките, които е провел докато се развие. Това, което представяме във филма е една история на един човек, който вдъхновява в битката си за истинност и справедливост. В България е нужна истина, която да ни поведе напред и справедливост, която да ни обединява и да ни прави по-добри в средата, в която живеем“, казва в ефира на “Нашият ден“ режисьорът на филма “Моралът е доброто“ Веселин Диманов.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна