Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ПП загубиха моралната кауза, печелят системните партии"

Харалан Александров: Върви подготовка за голямото пренареждане на политическите пластове

"Правителство може да се сформира само около ГЕРБ, те са в win-win ситуация"

"Случващото се в парламента прилича на предизборен дебат, но извън това прилича и на отговор на много драматичната ситуация, в която се намира страната, и на подготовка за голямото пренареждане и пренаместване на пластове, което предстои. В тези драматични моменти, в които залогът за обществото става много висок, се налага да бъде напусната обичайната рутина на политическото поведение - повтаряне на опорки, да се извършват идеологически заклинания, заклеймяване на враговете и ентусиазиране на партийните ядра. Отвъд това предстои сериозно раздвижване и разместване в политическото пространство. Това се вижда и в опита да се възстанови левицата". 

Това каза пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

Според него правителство може да се сформира само около ГЕРБ:

"ГЕРБ правят всичко възможно, подавайки ръка на "Демократична България", защото "Продължаваме промяната са неспасяеми". Видимо е, че ДБ не може да вземе завоя и започва да изпада от курса на историята".

ГЕРБ могат да си позволят и да направят правителство, и да не направят - те са в win-win ситуация в момента и това е голямата промяна, посочи Александров.

"ПП и ДБ се провалят в това да се справят със ситуацията и се оказват в глуха защита. ... Може би най-голямата загуба от страна на ПП е, че загубиха моралната кауза. ... Печелят силите на статуквото, т.е. нормалните системни партии", смята социалният антрополог.

Харалан Александров прогнозира ДБ да бъде "канибализирана" от ПП, след като това вече се е случило с "Има такъв народ" и БСП, които също бяха в коалицията с ПП.

Интервюто на Петър Волгин с Харалан Александров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна