Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Киряков: С кандидатурата на проф. Габровски ГЕРБ ползва същия инструмент като на президентските избори

| обновено на 09.12.22 в 10:35
проф. Николай Габровски
Снимка: БГНЕС

Във вчерашния ден номинираният от ГЕРБ проф. Николай Габровски започна срещи в Народното събрание в опит да събере достатъчно подкрепа за сформиране на правителство. ДБ и БСП уважиха поканата му за разговори, но отказаха да го подкрепят.

Николай Габровски отново подчерта необходимостта от нов подход в политиката и изведе водещите си приоритети за прозрачно, антикорупционно законодателство, реформа в правораздаването, България в Шенген и еврозоната, приемане на законодателство, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост и енергийна независимост, като изрази надежда, че “Заявките, които давам, както и цялостно личността ми, ще бъдат една отворена врата към повече консенсус, повече разбирателство и експертност. България няма нужда от нови избори“.

В същото време проф. Габровски констатира пред представителите на ДБ “Допирните ни точки са повече отколкото разликите“. И дори гарантира, че ще търси конституционно мнозинство за създаване на механизъм за контрол над дейността над главния прокурор.

“ГЕРБ ползват същия инструмент, който ползваха на президентските избори с кандидатурата на проф. Герджиков, но в друг контекст, като разчитат на различни резултати. Няма да се постигнат различни резултати, даже по-лош ще бъде резултатът. Проф. Габровски е буквално изтипосан на терена, в който партиите се борят една с друга, без да има никакъв опит за това как се води тази борба“.

Това каза в интервю за БНР политологът Георги Киряков.

“Всичко щеше да бъде много хубаво, ако на тези консултации с двете партии не присъстваха две видни фигури от партия ГЕРБ – Томислав Дончев и Десислава Атанасов. Ако проф. Габровски има намерение да съставя правителство, най-малкото един, двама или трима от това проектоправителство трябваше да бъдат там. Ние не знаем все още кои ще са му министрите.

Кои ще са хората, с които проф. Габровски ще изпълни програмата си? Кои ще са хората в правосъдната сфера например, които ще прокарват политиките, които проф. Габровски има намерение да предложи. Депутати от ГЕРБ намекнаха съвсем пряко, че е разумно и съвсем логично проф. Габровски да изпълнява предизборната програма на ГЕРБ. Това не е добре за никакви преговори, още по-малко за преговори за съставяне на експертно правителство“, посочва още той в ефира на “Нашият ден“.

“Демократична България е малка парламентарна група. Ключът за съставяне на правителство е “Продължаваме промяната“ като втора политическа сила“, казва още политологът.

“Вторият важен момент е свързан с това не колко много допирни точки имат с ДБ, а разделителните линии - една или две, които могат да бъдат преодолени много трудно. Когато става въпрос за съдебна реформа и борба с корупцията, дали това правителство ще има смелостта да влезе в остър сблъсък с ГЕРБ, що се отнася до корупционните практики, които това правителство е упражнявало в продължение на дванайсет години“, казва той и подчертава:

Тук става въпрос не просто за някакви разпределения на функции в съдебната система, а за хора, които трябва да бъдат или назначени в съдебната система, или отстранени от нея. Този процес на борба с корупцията по високите етажи на властта да тръгне. Тук ГЕРБ няма да позволят да се стигне до нов арест на бившия премиер Борисов или до разследване на корупционни практики на пътните строежи. В тази съдебна реформа влиза и промяна на фигурата на главния прокурор. Това са неща, за които ДБ са категорични, че няма как да се постигне консенсус без да се задвижат“.

Проф. Габровски нарече предлагания кабинет “гражданска инициатива“

“Гражданска инициатива би била, ако сме в някаква ситуация на учредяване на държава. Но тук става въпрос за следизборна ситуация, в която има ясно парламентарно представителство. Ясно изразени намерения на отделните партии с трудно постигнат консенсус, по който и да е въпрос и трудно събиране на мнозинства по каквито и да е важни теми за обществото, освен хартиената бюлетина“, коментира още Киряков.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени