Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов ще кара във Формула 3 през 2023 година

Никола Цолов
Снимка: Формула 3

Българският пилот Никола Цолов, който този сезон спечели титлата в испанската Формула 4, през новия сезон ще се състезава във Формула 3 – шампионатът на ФИА, който се провежда в уикендите и на пистите на кръговете от Формула 1.

Цолов ще е пилот на ART Grand Prix – тимът, за който кара настоящият шампион във Формула 3 Виктор Мартенс. Отборът е основан от новия шеф на Ферари във Формула 1 Фредерик Васьор и от сина на Жан Тод – Никола, който е мениджър на Шарл Льоклер.

„За мен е удоволствие, че ще мога да направя тази крачка напред и догодина да карам във Формула 3 за ART Grand Prix – заяви Никола. – Тимът е много успешен във всеки един шампионат, в който участва и за този отбор са карали много пилоти от Формула 1. Супер щастлив съм, че започваме заедно нашето пътешествие.”

Никола доминира испанската Формула 4 през 2022 година в първия си сезон при автомобилите след картинга, като спечели 13 победи в 21 старта и 15 спечелени квалификации от 21 възможни.


Сезон 2023 във Формула 3 включва 10 кръга, като всички те ще са част от състезателните уикенди на Формула 1 – шампионатът е сред подгряващите серии на световния шампионат. Програмата предвижда 20 състезания в тези 10 състезателни уикенда, които ще се проведат на три континента, а за новия сезон бяха добавени две легендарни трасета – „Албърт парк” в Мелбърн и Монте Карло.

Сезонът стартира с този във Формула 1 – в Бахрейн от 3 до 5 март, следва Австралия (31 март – 2 април). Завръщането в Европа е на „Имола” (19-21 май), седмица по-късно са двете състезания в Монте Карло (25-28 май).

Серията продължава в Барселона (2-4 юни), а от 30 юни до 2 юли е състезателният уикенд на „Ред Бул Ринг” в Австрия. Веднага след това идват надпреварите на „Силвърстоун” (7-9 юли). Преди лятната пауза във Формула 1 са предвидени два състезателни уикенда – на „Хунгароринг” (21-23 юли) и на „Спа” (28-30 юли). Както и тази година сезонът ще приключи на „Монца” (1-3 септември).

По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна