Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Баншите от Инишерин" и "Семейство Фейбълман" с най-много награди "Златен глобус"

2
Колин Фарел със "Златен глобус" за най-добър комедиен актьор, а Мартин Макдона получи наградата за най-добър сценарий за филма "Баншите от Инишерин"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филмът "Баншите от Инишерин" получи три от най-големите награди "Златен глобус" на церемония в Бевърли Хилс, Калифорния. Режисьорът и сценарист Мартин Макдона получи "Златен глобус" за най-добър сценарий за продукцията. Тя спечели и наградата за най-добра комедия. За работата си в нея с глобус си тръгна и Колин Фарел.

Сред другите победители в актьорските категории са Мишел Йео, Остин Бътлър, Кейт Бланшет, Джонатан Ки, Анджела Басет.

Стивън Спилбърг получи наградата "Златен глобус“ за най-добър режисьор за "Семейство Фейбълман", като филмът заслужи и наградата за най-добра драматична продукция.


"Домът на Дракона", "Начално училище Абът" и "Белият лотос" спечелиха трите най-големи телевизионни отличия "Златен глобус".  

В категорията за най-добра анимация победител е "Пинокио" на Гийермо дел Торо.

На Еди Мърфи беше връчен "Златен глобус" за цялостно творчество на церемония, която върна блясъка на филмовите награди след периода на ограничения заради пандемията.

В предаването "12+3" кинокритикът Владислав Апостолов коментира наградите "Златен глобус" и церемония в Бевърли Хилс. Той направи прогноза кои от отличените филми ще получат номинации и награди "Оскар":

"Със сигурност "Семейство Фейбълман" и "Баншите от Инишерин" ще са сред най-номинираните. Очаквам "Аватар" да има изключително много номинации, за да се привлече публиката, която гледа този филм, да има интерес и към самата церемония. Сигурно ще отнесе много награди в техническите категории. За най-добър филм е още много рано да се прогнозира".  

Интервю на Петър Волгин с Владислав Апостолов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна