Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София стрийт банд представя късометражния филм на София Стрийт Балкан Тур

Група "Sofia Streets" – Балканско турне е проект на трима смели музиканти – Иван Иванов (китара), Магдалена Петрович (виолончело), Виктор Самсонов (бийтбокс, китара и вокал), които си поставят задача да осъвременят автентичната музика, да представят нейното звучене на територията на четири балкански държави – Гърция, Турция, Сърбия и България.  Като идеята е не просто да срещнат хората с автентичната музика като улични музиканти, но и да създадат филм от това си преживяване, в който да съберат не просто изпълненията  си, а и бита и културата на всяка Балканска страна, разказват участниците – Магдалена Петрович и Иван Стилиянов Иванов:

"Съчетаването на тези три музикални инструмента е предизвикателство. Определено звученето е модерно, личи си и от записите в късометражния филм. Взехме и от културата на всяка държава. Огледът ни трябваше да ни доведе до избор на място за стрийт пърформанс. Имаше автентичност в записите ни. Искахме да споделим някои от нашите балкански песни, специално направени във версия, която показва нашето музикално докосване в нея с елементи на етно музиката. Направихме аранжименти на много песни и ги събрахме в музикално турне, наречено "Sofia Streets Balkan tour". С това име искахме да пренесем нашата музика от софийските улици до улиците на балканските страни около България."


Ангелина Грозева (вляво) и Магдалена Петрович
Иван и Магдалена продължават своите пътешествия по света. А когато са в България,  можете да ги откриете в няколко столични клуба – те са все така с усещане за съвременната музика и готови да експериментират. Проектът е подкрепен от Национален фонд „Култура“.


Снимки: личен архив, БНР
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия