Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катерина Борисова разказва "Духът на Шехерезада" в документален филм

Снимка: menarfest.com

"Духът на Шехерезада" откри тазгодишното издание на фестивала за игрално, документално и късометражно кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR. Филмът на Катерина Борисова разказва историите на няколко арабски артисти, избрали да живеят в България. Повечето от тях са музиканти и това не е случайно.

"Изборът ми някак първоначално и много импулсивно беше да се спра на музиканти, защото музиката е тази, която влиза директно в сърцето. Ако трябва да преодоляваме себе си чрез един друг език, то музиката за мен е този език", каза в "Артефир" режисьорката на "Духът на Шехерезада".

Тези от музикантите, които са прекарали повече време у нас и са опознали българската култура, се впускат в търсенето и създаването на нови фюжън форми. Те създават съвременна музика, например реге, с ориенталски мотиви и българско фолклорно звучене. Във филма зрителите могат да проследят техния музикален път и да се запознаят със стила им.


Всеки от представените артисти в "Духът на Шехерезада" има своите причини да избере именно България за свой втори дом. Обединява ги обаче усещането им за творческа и лична свобода.

"С всичките неуредици България за творците остава много хубава дестинация, защото в хаоса творецът може да съгради своята реалност", смята Катерина Борисова.

И все пак са налице и някои предразсъдъци към хората и културата на Близкия изток. Според Катерина това се дължи на факта, че те просто са различни от нас. Това обаче я кара да разкаже историите на своите герои и да покаже, че можем да надскочим предубежденията си и да приемем и оценим различията си. Да заговорим на общ език с другия.

"Всеки един от участниците, които интервюираме във филма, е своеобразна Шехерезада, независимо дали е мъж или жена. Той е разказвачът, т.е. имаме един архетипен образ на разказвача, който е застъпен във филма. Разказвачът, който е вечно живият, който ни пренася в едно друго време-пространство, в което можем да използваме тегобите на ежедневието, за да израснем повече, за да повдигнем духа си", каза още режисьорката.

Повече за съвременната Шехерезада и за духа на разказвача можете да чуете в звуковия файл.

Филмът, който е заснет с подкрепата на Национален фонд "Култура", може да бъде гледан в събота, 21 януари, в Културен център G8 от 16.15 часа.

Снимки: menarfest.com

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени