Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект – знаем ли докъде искаме да стигнем?

| обновено на 24.01.23 в 12:30
Снимка: Pixabay

Ще се увеличи ли безработицата от използването на изкуствен интелект? Наше ли e богатството, създадено от машините, и как да определим какво е хуманното отношение към изкуствения интелект?

“Мисля, че през употребата на продукта на Open AI – ChatGPT най-добре можем да илюстрираме в кои професии още тази година биха могли да си сътрудничат хората, ангажирани в тях с изкуствения интелект, те да бъдат трансформирани, а по-късно някои от специалистите да бъдат намалени като ангажимент.

Open AI пусна своя продукт в началото на декември. Буквално за месец и половина виждам огромно влияние в множество сектори.

Някои училища в САЩ се опитаха да забранят употребата му в училище, тъй като учениците решават математически задачи, правят програмиране на задачи чрез него, а също и пишат прекрасни есета.

Образователната система е сериозно предизвикана и ще преживее трансформация, тъй като този казус се разгледа доста и се проведоха много дискусии, и се стигна до извода, че не може да се забрани продуктът, тъй като, ако те могат да ограничат употребата на смарт телефони и компютри в училище, вкъщи няма кой да прави надзор и затова решиха да помолят учениците да са достатъчно етични да споделят, че са ползвали това като инструмент и да се учат, съвместно с изкуствения интелект“, казва в ефира на “Нашият ден“ д-р Мариана Тодорова, футуролог и доцент в института по Философия и социология към БАН, и допълва:

“Това само илюстрира, че в професии като редактор и хората, които пишат съдържание, чисто информационно биха могли да бъдат доста редуцирани, защото, задавайки каквато и да е тема в този инструмент, ще видиш, че той работи в няколко стъпки по-напред от google.

Хората, които пишат съдържание, без това да е много задълбочено и да има изискване към множество критични гледни точки, моментално могат да бъдат намалени – Google. Facebook и Amazon отдавна ползват алгоритми за генериране на съдържание, но тук вече е следващата стъпка."

“Това все още е тесен изкуствен интелект, който решава задачи в едно поле, не може да разсъждава, няма съзнание и не може да ни замени.

Много компании, които се занимават CR, са пробвали вече изкуствен интелект, включително и продукта за подбор на кадри. Собствениците на компаниите са доволни от направената селекция“, посочва още тя.

Д-р Мариана Тодорова

Знаем ли докъде искаме да стигнем?

“Тук е много важно да се каже докъде искаме да се стигне, ако преследваме ефективност, ако премахнем рутинните дейности, които обременяват хората или тежкия физически труд чрез роботизация и автоматизация... Ще бъдат ли готови държавите да осигурят програми за преквалифициране, да намерят програми, които да дават възможност на хората да получават доходи извън труда си“, пита тя и подчертава:

Големият дебат е в каква степен да ползваме изкуствения интелект. Нека технологията помага в редица сфери. На първо място, това е медицината, може да се диагностицира рак на кожата в много ранен етап например. Може да се прогнозира с пет години напред дали човек е склонен да развие подобно заболяване.

Сателити, които са разположени в близката атмосфера и заснемат реколтата за пшеница и царевица, могат да прогнозират до шест месеца – какъв ще бъде добивът и ще има ли засушаване.

Също така може да служи за изработка на климатични модели и за откриване на нови галактики. Изкуственият интелект е изключително добър и в откриване на нови формули за лекарствата“, посочва още тя в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна