Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между виртуалното и реалното

4
Снимка: галерия "КО ОП"

Изложбата "Предели на възможното – между виртуално и реално" на Марина Генова, Силвия Коева-Попова, Павлин Радевски и Стефани Ханджийска се представя в галерия "КО ОП" и задава няколко въпроса: 

Къде изкуството се сблъсква със собствените си лимити и ограниченията на своята медия? И какво следва отвъд пределите на изкуството? Докъде стигат възможностите на живописта, скулптурата или тялото и могат ли те да прекрачат границата на физическото пространство, без да загубят аналоговата си стойност? 

Изложбата стартира като провокация за експеримент с VR технология. Към четиримата художници е отправено предизвикателство да рефлектират върху собствената си артистична практика, нейните цели, процес и ограничения, разказва куратора на проекта – Стефка Цанева.

Чрез изложбата се задават важни въпроси като: Може ли от своя страна виртуалната реалност да бъде откъсната от своята обреченост на дискурса за бъдещето и вместо да се отделя от физическата реалност, да я допълва? 

Изложбата смесва физическото пространство с виртуалното. Вместо да се впусне в изследване на предимно апокалиптични версии за бъдещето, към което е склонно съвременното изкуство, работещо с VR, изложбата се концентрира върху изкуството като творчески, личен и осъзнат акт на постоянно разширяване на границите и предоговаряне на това какво е възможно и какво – невъзможно. 

Част от изложбата беше и Лекция на Николай Генов за мястото на човека във виртуалната реалност. 

До 5-и февруари може да бъде видяна изложбата в галерия КО ОП, а на 4-ти февруари ще бъде представено и още едно събитие в рамките на експозицията.

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимки – галерия "КО ОП"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени