Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Петко Стоев

Рехабилитационен робот помага на пациенти след инсулт или злополуки

Медицинска система получава награда от 30 000 лева от фондация "Карол Знание"

инж. Петко Стоев
Снимка: karollknowledge.bg

Носителят на наградата "Предприемач в науката" на фондация "Карол Знание" е инж. Петко Стоев, докторант в секция Кибер-физични системи към Института по информационни и комуникационни технологии – БАН. Неговият проект е отличен с парична награда в размер на 30 000 лв. Докторантът е основател и на стартъп компанията с предмет на дейност създаване и генериране на високотехнологични кибер-физични решения и продукти, подобряващи качеството на живота на хората.

Разработката е прототип на робот тип екзоскелет, който ще помага за рехабилитация на пациенти в процеса на възстановяване след инсулт или злополуки. Роботизираната ръка ще допринесе за подобряване на методите за роботизирана рехабилитация. Ще се решат проблеми свързани с постоянно наблюдение от медицинско лице, като за това системата ще записва данни от проведените процедури и ще изпраща отчети за напредъка на всеки пациент след приключване на всяка процедура.

Детската мечта на младия учен е да бъде инженер по роботика, като създава продукти, които решават различни по естество проблеми. Идеята да разработи роботизираната ръка идва, след като негов близък приятел преживява тежък инцидент и има нужда от възстановителни процедури.

"Най-важната иновация при този робот е, че пациентите, които имат нужда от възстановяване след инсулт, тежки злополуки или след счупвания в крайниците, ще могат да се възстановяват пълноценно в домашни условия“, казва Петко Стоев.

Младият изобретател допълва, че в момента тече процес на патентоване и сертифициране. В момента роботът се внедрява за клинично тестване и е преминал през валидация в лаборатория. Роботизираната ръка извършва пълния набор от естествени за ръцете движения, като дава възможност за извършване на рехабилитация от дистанция.

Чуйте повече в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна