Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариян Карагьозов: Турция има нараснало самочувствие за геополитическата си тежест

В навечерието на изборите управляващите в Анкара обръщат подкрепата в своя полза, опозицията няма единен кандидат, поясни журналистът

Мариан Карагьозов
Снимка: БГНЕС

"Турция вече има нараснало самочувствие, по-различно разбиране за геополитическата си тежест."

Това каза в интервю за БНР журналистът Мариян Карагьозов.

Борбата срещу ислямофобията е една от важните задачи на турската дипломация, част от усилията на Турция да се легитимира като един от лидерите на мюсюлманския свят, отбеляза той. По думите му турското влияние в Централна Азия расте, страната се опитва да възстанови и отношенията си с близкоизточните страни.

"Ако в миналата година подкрепата за опозицията се качваше, а подкрепата за управляващия алианс намаляваше, то в момента виждаме обръщане на тенденциите. Опозицията не може да се споразумее за общия кандидат", коментира Мариян Карагьозов в предаването "Събота 150", след като стана ясно, че президентските и парламентарни избори в Турция са насрочени за 14 май.

"Както се пошегува един наблюдател – "дано на 13 май да видим кой ще е опозиционният кандидат".

Инфлацията се укротява. Тенденцията е в следващите пролетни месеци леко да се намали, което ще даде възможност увеличаването на заплатите, на пенсиите да се усети, отбеляза още журналистът за социално-икономическата политика на управляващите в Турция. По думите му е дадена възможност на 2- 2,5 милиона души се пенсионират, направени са били и стъпки в подкрепа на младите хора – проекти за социални жилища на много добри цени.

Може да станем свидетели на по-масивно харчене в краткосрочен план до изборите, а след което да се премине към по-консервативна финансова и фискална политика, прогнозира Карагьозов.

В турската история Аднан Мендерес е икона на десницата, на консервативната част от обществото, посочи Карагьозов, анализирайки аналогия в думи на Мендерес и думи на Ердоган преди предстоящия ключов за него вот.

"Голямата разлика е, че Мендерес идва като предизвикателството към утвърдения ред, към естаблишмънта, към действащата власт, докато в момента Ердоган е в тази позиция – той е властта. Ердоган винаги е подчертавал пиетета и афинитета си към тази фигура в турската история."

Коранът за всеки мюсюлманин е по-различно от това, което е Библията за християните. Почти всички мюсюлмани вярват, че Коранът е прякото божествено слово, докато дори най-радикалните християнски фундаменталисти не вярват, че Библията е "писана" от Бог, подчерта още журналистът след прояви на ислямофобия в Швеция и Дания - изгаряне на свещената за мюсюлманите книга.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени