Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възраждането на "Дъга" и комикс културата у нас

Снимка: списание „Дъга“

"Комикс Манифактура" е гражданско сдружение с общественополезна дейност, което си поставя за цел да запазва, развива и разраства комикс културата у нас и на Балканите. Първата изява на техния труд е възкръсването на списание "Дъга", което беше една от добрите запазени марки за комикси през късния социализъм. "Малко се изненадахме от цялото внимание – казва Мая Бочева-Уики, художничка и сценаристка на комикси – мислехме си, че списание "Дъга" е забравено в нашето детство и не очаквахме да има такава еуфория. Искахме да продължим  идеята да се събират много автори и художници на комикси на едно място, да има платформа, където да творят, да бъде продължена тази културна нишка."

Всичките комикс истории в новата "Дъга" са съвсем нови и са създадени само от млади хора. Калоян Томов е автор на историческия комикс в изданието. "Моята история се развива в началото на Османското робство в България, казва той – следваме исторически моменти, но фактът, че това е художествена литература, позволява дребни промени. Имам няколко папки със снимки на костюми, сгради, но моят комикс също така е и фентъзи с елементи на славянската митология фолклор. Не сме разказали този период по такъв начин."

Лъчезар Стоянов пък представя фентъзи история за млад елф на име Лас, тръгнал по пътя на отмъщението. "Колаборацията между двата вида език е трудна в създаването на комикса, минава се през процеса проба-грешка. Човек трябва да дърпа юздите, опасно е, когато млад автор тръгне много да копира нещата, които му харесват", казва той.

Какъв е пътят на създаването на един комикс, важно ли е художниците да имат филмов усет и как ще продължи списание "Дъга", чуйте в "Какво се случва" от част от екипа на "Комикс Манифактура" – Мая Бочева-Уики, Калоян Томов и Лъчезар Стоянов.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени