Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Мирчева: Средата в България все още не е достатъчно развита за подкрепа на социалното предприемачество

Български център за нестопанско право
Снимка: Фейсбук

Социалното предприемачество е много вдъхновяващо, но и много трудно. Това обясни пред БНР Александра Мирчева, която е координатор „Предприемачество за НПО“ в Центъра за нестопанско право. Днес организацията провежда уебинар, озаглавен „Как да стартираме стопанска дейност с мисия и кауза?“.

„Гражданските организации са на първа линия там, където има нужда-опазване на природата, образователни и културни теми. Често социалните предприемачи работят с и за най-уязвимите. Търсят решения на социални проблеми с устойчиви бизнес модели“.

Стопанската дейност помага на гражданските организации да са по-устойчиви и независими от проектното финансиране и подкрепа от различни донор, посочи тя.

„Началото често е трудно, защото става въпрос за хора, които са активисти. Чрез програмата на Центъра за нестопанско право те натрупват знания и умения за развитието на бизнес. Средата в България все още не е развита към подкрепа на социалното предприемачество. Има закон, който го регламентира и регистър, в който организациите се вписват, но липсват мерки и облекчения за този тип бизнес, който е различен от конвенционалния“

От 12 години Центърът за нестопанско право подкрепя социални организации.

„Слогънът е „Това не е просто бизнес“. Тази година програмата ще бъде 3-месечна и ще има практически упражнения, ще се обучават как да изготвят бизнес план. В края ще имат възможност да представят своите идеи пред жури. Три организации ще получат по 10 хиляди лева стартов капитал“.

Социалните предприемачи са силно мотивирани и много малък процент-едва около 10%, приключват своята дейност, обясни още Мирчева.

Кандидатстването Де отворено до 19 февруари. Днес от 16 ч се провежда информационен уебинар за желаещи да се включат.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Александра Мирчева може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна