Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пластични метаморфози: разтапящи се женски восъчни фигури

Скулптурна експозиция в развитие на Георги Тодоров с куратор Константин Касабов - Консто

9
Снимка: plus359gallery.com

"Пластични метаморфози" е съвременна скулптурна експозиция на творческото търсене на автора – скулптура Георги Тодоров – в посока на пластичната интерпретация и метаморфоза на един и същ обект чрез различни подходи към формата и визуалната естетика.

Всяка творба представлява восъчна женска фигура с метален скелет, който варира като форма, детайл и концепция при всяка от трите работи, разположени на трите етажа на столичната галерия "Плюс 359" в запазената Водна кулата в столичния квартал "Лозенец".

Подобно на израза "не съди книгата по корицата”, авторът интерпретира темата за повърхностното и дълбокото, както и за често лъжливата и подмамваща външност, изследвайки добре познати понятия като видимо и невидимо, класическо и съвременно.

"Това е една своеобразна визуална метафора за несъответствието между вътрешното и външното, което изследвам в този творчески цикъл.", споделя Георги Тодоров.

Ключов концептуален момент играе разтапянето на восъчната обвивка и показването на металната вътрешност – скелета на фигурата.


На всеки етаж във Водната кула зрителят наблюдава пластика, различна по съдържание и третиране на формата. Трите творби изглеждат еднакво, но с течение на времето и разтапянето на восъчната обвивка се показва скелетът или истинското съдържание на женската фигура, обект на художественото изследване.

За създаването на творбите са използвани утвърдени класически техники, както и съвременни технологии като 3D принтиране, дигитално проектиране, 3D обработване и материализиране на търсената триизмерна форма.

Восъчната обвивка е класически моделирана и е базирана на ръчно изработена глинена фигура, която чрез специфични технологични методи бива дигитализирана. Тази дигитална триизмерна версия на фигурата се използва при създаването на калъпа, в който се отлива восъка.

Металният скелет, който варира по форма и концепция на всяко от трите нива, е базиран на дигитални триизмерни модели. Тези 3D модели се отливат в метал, като след това отливката бива обработена на ръка чрез класически ювелирни техники и методи.", обясняват създателите на съвременния визуален проект.

Изложбата може да бъде разгледана на 3 февруари, 9 и 10 февруари от 16.30 до 19.00 ч. в галерия "Плюс 359" – Водната кула в квартал "Лозенец".


Георги Тодоров
(1990) завършва магистратура, специалност "Скулптура" в Националната художествената академия през 2016 в курса на проф. Емил Попов. Участва в множество колективни изложби и събития. Участва във Figurativas 2016 към Museu Europeu d’Art Modern. Автор е на възпоменателна монета, посветена на 110-годишнината от Илинденско-преображенското въстание. В периода 2018 - 2022 година има съавторство в изграждането на паметниците на полк. Дрангов (Военна академия - София), Иван Вазов (гр. Сливница), Дан Колов (гр. Плачковци), Дико Илиев (Борисова градина, София).

Снимки: галерия "Плюс 359"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна