Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои премиерата на "Паяци" – истории от Софийския затвор

Снимка: @studiovoxpopuli

"Паяци" е името на документален спектакъл, който ще бъде представен на сцената на "Топлоцентрала" на 16 февруари. Спектакълът работи с напълно автентични истории, композирани от интервюта, проведени с лишени от свобода в Централния софийски затвор. Екипът задава редица въпроси към затворниците, сред които "Как се е стекъл животът им, за да стигнат дотук? Как понасят загубата на свободата? Вярват ли, че могат да се интегрират в обществото след изтичане на присъдата им и как смятат да продължат живота си оттук нататък?", разказва режисьорът Неда Соколовска:

Неда Соколовска
"В опита ми с всички тези маргинализирани групи обикновено най-интересни истории излизат от хората, които не искат първоначално да говорят и просто казват – "Нямам какво да кажа", защото историята им е много болезнена или пък защото се страхуват да говорят. Самите актьори не играят образите, те ги предават чисто и автентично, през цялото време в рамките на представлението и репетициите актьорите чуват в слушалка тези истории от интервютата и те стават автентичния глас на хората, с които сме говорили."

"Паяци" работи с една много уязвима тема, но Неда Соколовска има опит с документалния театър. Представлението е част от трилогия, останалите две части са "Нощни пеперуди" и "Божи кравички", които се обръща към други най-стигматизираните социални групи – проститутки и представители на монашеството.

Снимки: Ангелина Грозева, ФС на Vox Populi
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени