Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Малкович пред български журналисти: Когато се вдигне завесата, се раздавам максимално

Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте "В самотата на памуковите полета"
Снимка: Марис Морканс

Холивудската звезда Джон Малкович се срещна с български журналисти. Той е у нас, за да играе на сцената на Народния театър постановката "В самотата на памуковите полета". 

Освен за театър, Малкович говори и за социалните мрежи и тайните служби на Източна Германия ЩАЗИ, като ги сравни, както и за това, че има редица ситуационни принципи, които прилага при всеки определено повод. Малкович каза, че когато се вдигне завесата, се раздава максимално и се старае да си върши работата възможно най-добре.  

Два дни след последното представление на "В самотата на памуковите полета" в Атина, Джон Малкович вече е в София. Идва не за първи път у нас, но за първи път ще играе театър пред родна публика. И макар пиесата, в която си партнира с литовката Ингеборга Дапкунайтеq да е за камерна сцена, той и тя ще бъдат на голямата в Народния. 

Малкович и Дапкунайте ще играят "В самотата на памуковите полета" в три поредни вечери тази седмица – 16, 17 и 18 февруари. Пиесата е режисирана от Тимофей Кулябин, който през декември постави "Нора" отново в Народния театър. Представленията ще бъдат на английски език, а български субтитри ще се излъчват на специални монитори. Спектакълът е с продължителност 70 минути. 

Известната пиеса на Бернар-Мари Колтес "В самотата на памуковите полета" е написана през 1985-а – четири години преди драматургът да почине от СПИН. Действието се развива "от другата страна на времето" – в тъмните часове на нощта, когато се срещат Дилър и Клиент и се оплитат в опасна игра за купуване и предлагане, в която властват страхът, желанието, сексуалността, потиснатата вина и агресията. 

Не само режисьорът на спектакъла е руснак. Целият екип е от руснаци и хора, работили в Русия, които напускат домовете си скоро след началото на войната с Украйна преди година.  

В днешната си среща с българските журналисти Малкович каза: 

"Трябва да кажа, че това е изключително трудна и наситена постановка, но аз 30 години работя с Ингеборга. Така че, когато имаме нещо трудно за вършене, за мен е огромно удоволствие да го направя именно с нея. Чувстваме се доста добре в готовност за новата сцена. Тази постановка се опитва да покаже какво е влиянието на неизразените желания – желания, които сякаш не можеш да изразиш и сякаш не можеш да оползотвориш или не можеш и нямаш право да изразиш. Така че това е по-скоро един поглед върху цената на желанията, които човек не може да изживее".  

Партньорката на сцената на Джон Малкович в постановката "В самотата на памуковите полета" – Ингеборга Дапкунайте:  

"Това е третата сцена, на която ще играем тази постановка и се надявам да сме добре подготвени. Бих искала да кажа, че ще се насладите на спектакъла, макар че думата "насладите" едва ли е най-точната. По-скоро се надявам да ви бъде приятно на това пътешествие, на което заедно ще се отправим. Знаем, че е голямо предизвикателство и за нас, и за вас. Искахме да направим нещо по-простичко, но трябва да признаем честно – не намерихме какво по-просто да изиграем. Надявам се всичко да е приятно за всички на това страхотно място тук в София".  


На директора на Народния театър Васил Василев му се наложи да отговаря на въпроси за скъпите билети, които бяха пуснати в продажба за тази постановка с участието на Джон Малкович на българска сцена. Те бяха в диапазона от 50 до 400 лева, бързо се изчерпаха, а пред двете каси на Народния театър се извиха опашки. 


Джон Малкович е познат на публиката с постановките си на Бродуей и с киноролите. Има две номинации за "Оскар", получавал е американската телевизионна награда "Еми" и три отличия "Златен глобус". Известен е с филмите "Място в сърцето", "Империята на Слънцето", "Опасни връзки", "Желязната маска", "Развратникът". Има и филм, създаден за самия него - "Да бъдеш Джон Малкович". Джон Малкович също е режисьор, продуцент и моден дизайнер. Заради таланта си на комедиен актьор е бил водещ на Saturday Night Live три пъти. 

Ингеборга Дапкунайте е международно призната литовска актриса, живее в Лондон. Изиграла е множество главни роли в киното, телевизията и театъра. Участва във филма "Изпепелени от слънцето" на Никита Михалков (с "Оскар"" за най-добър чуждестранен филм, Голямата награда на журито на филмовия фестивал в Кан), в "Катя Исмаилова" на Валерий Тодоровски (награда за най-добра актриса на фестивала в Женева и награда на Руската филмова академия), в "Мисията невъзможна" на Брайън де Палма, "Седем години в Тибет" на Жан-Жак Ано, "Целувката на живота" на Емили Йънг. Театралната работа на Ингеборга включва постановки по целия свят. 


снимки: Марис Морканс
По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени