Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Умно село – отворен клас" – мост между поколенията

Проектът "Умно село – отворен клас" предвижда прожекции до края на годината на епизоди от поредицата "Умно село" пред студенти по актьорско майсторство, млади професионалисти и изкушена публика от всички възрасти. Инициативата стартира с филма за Апостол Карамитев в чест на 100-годишнината от рождението на големия български актьор на 24 февруари в "Комеди бар Хепи Сатира" на Сатиричния театър.

Телевизионната поредица документира културния процес в България на ръба между две епохи. След 25 години, откакто започна излъчването на "Умно село", се натрупа богат архивен фонд, който днес има своята аудитория и се превръща в мост между поколенията, защото днешните млади хора няма къде другаде да видят всички тези хора на изкуството, показвани в поредицата, казва нейната създателка Антоанета Бачурова.

Инициативата за отворения клас е съвместно със Сатиричния театър и публиката предимно от младежи на първото представления беше толкова вдъхновена, че група от нея решава да отиде на театър след това, допълва Антоанета Бачурова. 

Следващият епизод "Дебютантът" е посветен на режисьора Рангел Вълчанов.

Това е поредица за духовен обмен между хората и тези епизоди са мярка, за да се завърши тази скъсана връзка на традицията.

В последните епизоди младите хора ще могат да видят свои връстници на срещи с преподавателите си и известни режисьори и актьори.

Достъпът до прожекциите е безплатен.

Снимки –  "Умно село" 
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна