На този етап няма обективни причини да се очаква повишаване на цената на хляба, категорични са собственици на малки хлебопекарни от област Добрич.
Премахването на ДДС на хляба е спомогнало не за неговото поевтиняване, а за запазването на цените му и причината за това е в цената на брашното, посочи председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите и собственик на хлебопекарна в Генерал Тошево Тодор Няголов. По думите му той и неговите колеги се съобразяват и с покупателната способност на клиентите, затова и работят с малки печалби, но при достъпни цени.
"Хлябът остава с 0% ДДС, така че в близко бъдеще не виждам промяна на цената. В нашата пекарна в рамките на една година нямаме промяна в цената. Малките разлики, които се получават, засега ги поемаме за сметка на нашата печалба. Работим с по-малки ставки на печалбата, за да може да сме по-добре приети на пазара."
Причини за поскъпването на хляба не вижда и друг представител на бранша - Радослав Райков, собственик на хлебопекарна в Добрич. Според него, ако цената на брашното тръгне надолу, каквито са очакванията, то тогава хлябът може дори да поевтинее.
"Цената на брашното не е паднала. Трябва впоследствие да падне, защото това брашно, което аз купувам в момента, може би е плащано на 600, на 650, цената в момента на пшеницата е 450-480. Когато почнат да мелят тази пшеница, би трябвало и цената на брашното да падне и тя с такава стойност."
При цената на козунаците нещата не стоят така. Единствено при най-обикновения, при който се използва т.нар. козуначена смес, вероятно няма да има промяна. С между 8 и 10% по-висока цена на козунаците тази година очаква Тодор Няголов.
"При мен около 7% увеличение ще има, като се стремим обикновения козунак, който е масово производство, да няма промяна от миналата година. По-специалните козунаци, тип домашно производство – с яйца, с мляко, истинско, с добавки от сухи плодове, те ще бъдат с малко по-различни цени. Килограмът на такъм козунак ще стигне до 20 лева. Захарта скочи доста, двойно, два пъти и половина дори, прясното мляко се взема от борсите. Тези компоненти се вдигнаха. Сухото мляко също се вдигна. Поне засега при яйцата не се очаква да има друго повишение."
От 10 на 12 лв. се променя цената на козунака за този Великден в пекарната на Радослав Райков.
"Миналата година закупувах яйцата на 15 ст., сега ги купувам на 30. Млякото е със 70-80 стотинки по-нагоре, цената на енергийните разходи е също по-висока. Моята цена ще бъде с 2 лева по-висока, за мен тази цена е достатъчна. Това покрива всички мои разходи. Искам да се съобразя с покупателната способност на клиента. Все пак трябва да се съобразяваме и в кой град е този продукт."
Тодор Няголов, който осигурява работа на 10 души, също смята, че цените на продукцията му трябва да отговарят на възможностите на хората и същевременно да му осигуряват поне минимална печалба, за да оцелява на пазара.
"Намаляваме драстично нашите печалби. Има неща, които работим с 1-2% печалба, само и само да не сме затворили и да можем да съществуваме. Това е към момента истината."