Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За час служителите на НОИ стачкуваха за по-високи заплати

На плакатите написаха: "Стига вече работещи бедни!"

| обновено на 25.05.23 в 14:43

Служителите на НОИ в Пловдив протестираха днес за по-високи работни заплати. Те излязоха на стачка за един час, без да спират работа на приемните.

Чакащите граждани изцяло подкрепиха недоволството на работещите в териториалното поделение и търпеливо стояха до края на предупредителния протест. 

120 служители на Националния осигурителен институт в Пловдив се включиха в националната едночасова стачка и излязоха на протест пред сградата на Института в града. Те настояват за увеличение на заплатите с поне 30%. Сега средната им заплата е 1250 лв.

Боян Бойкински, лидер на КНСБ в Пловдив допълва, че заложеният бюджет на НОИ остава на нивото от миналата година, което означава, че за заплати няма предвидено увеличение. В двете структури на НОИ-Пловдив работят общо 240 служители.

Протестиращите искат още индексацията на възнагражденията да влезе в сила със задна дата от 1 януари тази година.

Гражданите дошли да чакат на гишетата изцяло подкрепиха служителите на НОИ-Пловдив. Те споделиха, че инфлацията е 26%, а работят без увеличаване на заплатите.

По изчисления на синдикат „Подкрепа“, за да бъдат удовлетворени исканията е необходимо да се осигурят 30 милиона лева, което е около 0,14% от бюджета на НОИ. Предупредителната стачка е организирана от двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“. Протестът продължи час, но следващият ще бъде ефективен, със спиране на обслужване на гражданите, ако в бюджета няма пари за увеличение на заплатите им.

Репортаж на Живка Танчева може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна