Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви опасности крият планините през лятото?

Снимка: Красимир Мартинов

За опасностите, които крие планината в летния сезон в ефира на "Нашият ден" разказва Момчил Цветанов, професионален планински водач, както и консултант в заснемането на телевизионни предавания за оцеляване.

Планините в България са гостоприемни през всички сезони на годината, но нека не забравяме, че за да се наслади на красотите им, човек трябва да бъде подготвен, като си осигури информация за избраните маршрути, за метеорологичните условия, както и да подходи отговорно и да пази природата чиста.

Консултант на различни телевизионни формати за оцеляване

"Европейските телевизии започнаха да правят много интересни приключенски предавания. Буквално има нещо като взрив, веднага след Covid-19 не можехме да си вземем въздух от работа“, казва Момчил Цветанов (на снимката в ляво).

Той  споделя, че в различните продукции има нужда от различни дейности. Обикновено, той трябва да намери локациите, да предложи опциите как да се оцелява и да обуча хората, които трябва да оцеляват на различни техники, показва им основните акценти, това е общо за всички предавания. Но, напоследък изпълнява функцията на safety manager – това е човекът, който отговаря сигурността на различните формати за оцеляване.

Какви опасности крие планината през лятото?

На граничните сезони в края на юни в началото на юли, остават много снежни преспи горе в планината. Те са преживели зимата и когато се налага, да ги пресечем, трябва да бъдем внимателни.

"Когато се стъпи на периферията на тази снежна преспа , тя има контактна зона със скалата, тъй като това се метаморфни скали – мрамор, който е по-лек, има повече въздух в него. Той абсорбира топлина и разтапя снега по периферията. Човек стъпва и си казва, добре ще минем, но в средата снегът е твърд. Хората тръгват и в даден момент се подхлъзват и стават инциденти“, казва планинският водач.

Момчил Цветанов съветва, всеки решил да покорява планини пред лятото да има туристически щеки и да опипва снега пред себе си, за да разбере дали е възможно, да се премине този участък. 

Карстов ръб Кончето - Пирин
Допълва, че има курсове, които изкарват планински водачи на килограм, което не е гаранция за качество. Но от средно статистическия планински водач се изискват квалификации, които няма да му потрябват. Парадоксално е да се сравняват уменията на един алпийски водач с тези на "придружител в планината" . 

За срещите с дивите животни в планината 

"Най-важното, което трябва да знаят хората за дивите животни в планината е да не ги плаша, защото една съвременна госпожица може да крещи много по-страшно от една мечка", твърди Момчил Цветанов.

За опасностите, които крият планините през летния сезон и как да бъдем подготвени, чуйте още от разговора с Момчил Цветанов в звуковия файл. 

Момчил Цветанов има над 20 годишен опит като професионален планински водач с над 850 групи. Има многобройни изкачвания до редица планини на Балканите, Юлийските Алпи, Гросглокнер, Доломитите, Атласките планини и др. 

Консултант и обучаващo лице на участниците в телевизионнни шоу-програми като "Running Wild With Bear Grylls", "Naked And Afraid" (Голи и уплашени) на Discovery channel и "Dual Survival" (Двойно оцеляване)на Discoverychannel и френската версия на "NakedAndAfraid" - "RetourL"InstinctPrimaire" на телевизия RMC. Safety manager на първите в света издания на "Hunted: Into the wild" и "The Lost Ones". Заедно с Франческа Чиорандо (SpartanX) участва като експерт по оцеляване на пустинен остров в епизод на InsightTV (SKYchannel) . Презентатор на предаването "Без пътека“ на "Телевизия Туризъм" (TVT). Автор на книгата "Българските планини" и материали в редица географски издания и др.

По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна