Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Стамболов: В хиндуизма има мантра за всяка ситуация

Тодор Стамболов се занимава с ведически практики и йога и тези негови търсения са го отвели за близо седем месеца в Индия. Той е живял в храм в святото за хиндуистите място Вриндаван (или Вриндавана), отдавайки се на медитация. 

Разположен на брега на река Ямуна в щата Утар Прадеш, град Вриндаван е мястото на древна гора, в която хиндуисткото божество Кришна е прекарало детските си години. Намира се на около 140 км южно от Делхи, по пътя за Агра. Население – около 50 хиляди (по данни от преди десетина години). Естествено, първото нещо, което може да се каже за Вриндаван, е, че има между 5 и 7 хиляди храма. По един на всеки десет души. 

Октомври-ноември е времето, когато мнозина се насочват към Вриндаван за поклонническа обиколка пеш из най-значимите свети места в региона. Тези, които искат да усетят и духовната атмосфера на Индия, извън туристическите атракции и дестинации, задължително един ден трябва да отскочат за кратка визита до Вриндаван – земята на Кришна. Но как Тодор Стамболов е стигнал до идеята да посети тази част от Индия, чуйте от самия него.

От госта в Покана за пътуване научаваме още, че в хиндуизма има мантра за всяка ситуация, както и универсални думи, наситени с енергия. Усвояването на ведическите практики е част от свободата на вероизповеданието у нас, но запитах моя събеседник Тодор Стамболов, с когото говорим за свещения за хиндуистите град Вриндаван и близкия до него Маяпур, знае ли, че православните свещеници нямат положително отношение и към йогата. Според него и молитвите, и мантрите са духовна енергия.

Когато човек може да работи онлайн, както Тодор, той има свободата да отиде за месец в Индия и да остане повече от половин година. Както и да хукне натам, ако пак го призове сърцето.

Снимки – Тодор Стамболов

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна