Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският и казахстанският президент ще се срещнат в Астана

Руският президент Владимир Путин (вдясно) и президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев по време на среща в резиденцията Ново-Огарьово край Москва, архив, 7 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин ще посети Казахстан в четвъртък, 9 ноември, съобщиха от кабинета на казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев.

Двамата лидери ще се срещнат в казахстанската столица Астана, за да обсъдят двустранни въпроси. Путин и Токаев също така ще се включат чрез видеовръзка в казахстанско-руска бизнес конференция, която ще се проведе в град Костанай.

Това ще бъде едва третото пътуване на Путин в чужбина, откакто през март базираният в Хага Международен наказателен съд издаде заповед за арест на руския лидер по обвинения във военни престъпления - нещо, което Кремъл категорично отхвърля.

Казахстан, подобно на Китай и Киргизстан, другите две страни, които Путин посети наскоро, не е страна, подписала договора на МНС.

Съдът, който обвини Путин в незаконно депортиране на деца от Украйна, задължава 123-те държави-членки да арестуват Путин и да го предадат в Хага за съдебен процес, ако стъпи на тяхна територия.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна