Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръговата икономика ще помогне за създаването на нови работни места

Джордж Кремлис получава званието "доктор хонорис кауза" на Варненския свободен университет.
Снимка: Александър Йорданов

Кръговата икономика може да помогне за спасяването на света, защото ресурсите започват да се изчерпват. Това каза пред журналисти почетният директор на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия Джордж Кремлис. Той беше удостоен със званието "доктор хонорис кауза" на Варненския свободен университет.

Джордж Кремлис е участвал в развитието на първата по рода си в Европейския съюз магистърска програма по „Кръгова икономика“ във Варненския свободен университет. 

Кръговата икономика е модел, насочен към удължаване на жизнения цикъл на продуктите. Възможно най-дълго споделяне, заемане, повторно използване, поправка и рециклиране на съществуващи материали и продукти:

"Кръговата икономика може да спаси света, това е смисълът. Тя е важна, защото ресурсите в световен мащаб започват да се изчерпват. От друга страна енергията, промяната в климата, оказват влияние върху всички нас. Кръговата икономика ще ни даде възможност да намалин нашия отпечатък върху околната среда", каза Кремлис.

Според него въвеждането на кръговата икономика не изисква големи разходи, защото чрез нея ще бъде преустановено похабяването на ресурси и отпадъците ще бъдат преработвани. 

Друго предимство е развитието на технологии, които ще създадат нови „зелени“ работни места за младите хора.

Джордж Кремлис посочи, че Европейския съюз създава т.нар. "дипломация на кръговата икономика". Целта е да се насърчава кръговата икономика и в държавите извън Европейския съюз.

Магистърската програма „Кръгова икономика“ на ВСУ „Черноризец Храбър“ се провежда под патронажа на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия. В нея приключиха обучението си два випуска студенти, които разработиха и представиха реални проекти за реализиране амбициите на Зелената сделка за цифрова и екологосъобразна икономика. В разгара си е кампанията за прием на третия випуск студенти в магистърската програма “Кръгова икономика”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна