Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Николов

Енергийна ефективност – от грантове към субсидии

| Интервю
Снимка: Светла Милчева, БНР

Темата за енергийната ефективност, която винаги трябва да стои на първо място, е залегнала като много важен акцент в проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. Работният вариант на документа в момента е предложен за активно обсъждане от всички заинтересовани страни.

В него като специален фокус са посочени мерките за декарбонизация, демократизация и децентрализация на дейностите в отрасъла, които засягат непосредствено и домакинствата.

Според Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация "Активни потребители", българските домакинства изостават в този преход. Решението на проблемите "на парче" с енергийно бедните, не решава казуса. Той припомни, че трябва да се фокусира вниманието върху най-нуждаещите се.  

     Защо е важно енергийното обновяване на жилищните сгради? 

     Замърсяването на въздуха, енергийната ефективност и възобновяемите източници

По думите му се налага да се промени формата на подкрепа, тя трябва  да се увеличи и да се промени като формат, за да има забързване. Трябва да вървим от грантове към субсидии. Над 20 държави в ЕС се предоставя субсидия за закупуване на термопомпи. България естествено не попада в тази група.

От Българската национална асоциация "Активни потребители" настояват за колективни покупки, създаване на калкулатор за енергийна ефективност на домашните уреди, инвестиционен калкулатор и др.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна