Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България - домакин на първата международна олимпиада по изкуствен интелект

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще бъде домакин на първата международна олимпиада по изкуствен интелект. Тя ще се проведе догодина – между 9 и 15 август в Бургас. В това събитие ще има оспорвана надпревара на най-талантливите ученици от целия свят, които могат да създават, ползват и развиват изкуствен интелект, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Инж. Александър Велинов, който е съосновател на олимпиадата, заяви пред БНР, че изкуственият интелект навлиза все повече в живота ни, а хората се плашат от него без основание.

"Паниката, според нас, идва от това, че не се разбира добре какво прави изкуственият интелект в момента, какво може да прави, какво ще може да прави, как работи, защо работи така и не на последно място – как всеки от нас може да го използва, така че да направи неговия живот и работа по-леки".

По думите му има много младежи с интереси и знания в тази област. Наша мисия е да разпространим тези знания, тази идея и това – младите хора да са по-запознати, посочи инж. Велинов в интервю за предаването "Преди всички".

Планът е в олимпиадата да се включат 10-15 отбора от различни страни. Все още не е ясен българският отбор. Те ще бъдат избрани спрямо класирането на националните олимпиади по лингвистика и информатика, отбеляза той, като добави, че подготовката за предстоящата олимпиада ще бъде около месец – месец и половина.

Правителството е обещало и финансова подкрепа:

"Една голяма част от финансирането ще отиде за това да се намалят таксите за участие на различните държави", уточни още инж. Велинов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна