Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глад за анимационното кино на Доньо Донев

| Интервю

Анимационните филми на Доньо Донев продължават да имат зашеметяващ успех. Билетите за прожекциите им се изкупуват като "топъл хляб". 

Вчерашната прожекция в кино "Влайкова" беше разпродадена отдавна. Вече има нова дата за селекцията анимационни филми - 27 декември. 

Пред БНР режисьорът Олег Ковачев призна, че е останал учуден от огромния интерес към Доньо Донев:

"От 2-3 години вече правим документални анимационни понеделници. Представихме доста наши творци, документалисти и аниматори. Но наистина това, което се случи с Доньо Донев още преди месец, когато за пръв път пуснахме неговите филми, стана едва ли не стълпотворение, хора се сърдиха, че няма билети. С неговата дъщеря решихме да направим още една прожекция. Пуснахме билетите преди месец и след 2 седмици нямаше нито един билет, а прожекцията беше вчера. И пак идваха снощи хора и питаха защо няма билети. Сега ще има трета прожекция на 27-и декември. Надявам се вече, че ще бъде утолен донякъде гладът на феновете на анимационното кино".


Като кажеш българско анимационно кино, хората се сещат за "Тримата глупаци", подчерта Ковачев в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 

"По тази причина хората като чуят Доньо, си казват "Тримата глупаци" - значи ще бъде смешно. Снощи хората водиха деца на 4-5 години да гледат филми, въпреки че голямата част от филмите на Доньо не са за деца. Има много филми, които те карат да мислиш, които са строго критични. Доньо е многопластов".

По думите му в кино "Влайкова" хората идват да гледат смислени филми. Режисьорът подчерта, че Доньо Донев е бил позабравен. Но:

"Доньо не е само "Тримата глупаци". Пускаме негови 12-13 филма. Има някои много дълбоки филми, които са много по-качествени от "Тримата глупаци" и като послание, и като изработка". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна