Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФИДЕ остави кандидатурата на само една шахматна федерация

Шахмат
Снимка: БТА

Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) остави само една кандидатура за взимане на лиценз измежду българските кандидати БФШ 2022 и БСФШ.

Конгресът на ФИДЕ е в неделя, като вече официален кандидат за получаване на международно признание е Българска спортна федерация по шахмат.

Именно под егидата на БСФШ женският звезден състав на България спечели европейската титла на континенталния шампионат в Будва, Черна гора.

Българската федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) излезе с позиция, в която остро разкритикува действията на международната федерация (ФИДЕ), която взе решение по време на утрешния си конгрес да гласува единствено кандидатурата за членство в централата на Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ).

От БФШ 2022 информираха, че за действията на ФИДЕ "няма мотиви и основание" и директно обвиниха, че от БСФШ са били върнати в процедурата от "невидима задкулисна ръка", въпреки че по-рано са били изключени оттам от Конституционната комисия.

Единствената лицензирана шахмата федерация у нас в лицето на БФШ 2022 сигнализираха още, че тези действия на ФИДЕ остава у тях "усещане за „уреден мач“, в който... една организация, разследвана от прокуратурата, трябва да бъде приета на всяка цена" в структурите на европейската централа.

В допълнение от БФШ 2022 отправиха критики и към липсата на действия по казуса от страна на българската държава, въпреки че от ръководството на шахматната федерация са поискали оттам "официална, писмена подкрепа", която обаче е била дадена за конкурентната БСФШ.

Ето я и цялата позиция на БФШ 2022:

"Броени часове преди началото на Генералната асамблея на Международната шахматна централа стават известни факти, опорочаващи избора на федерация от България. След като по безпрецедентен начин бе коригиран протоколът от заседанието на Конституционната комисия, която напълно справедливо бе изключила “Българска спортна федерация по шахмат” на Градев, Стефанова и Василев от кръга на федерациите за изслушване от Генералната асамблея, невидима задкулисна ръка ги върна в процедурата. Все по-явно става, че има предварително поети ангажименти към определени лица. Не е случаен фактът, че Антоанета Стефанова е говорела необективни неща на заседанието на Съвета на ФИДЕ – форум, до който лицензираната “Българска федерация по шахмат 2022” нямаше достъп.

Изказаната подкрепа от няколко високопоставени функционери на международната федерация е признак за безпринципност и липса на обективни критерии. Остава усещане за „уреден мач“, в който играещите честно деятели от “Българска федерация по шахмат 2022” са оставени да наблюдават връзкарството, чрез което една организация, разследвана от прокуратурата, трябва да бъде приета на всяка цена. След това заседание излиза решение на Съвета на ФИДЕ, с което до гласуване се допуска само кандидатурата на “Българска спортна федерация по шахмат”. Няма мотиви, няма основание.

Има произвол! А България? Нашата държава мълчи. Тя мълчеше, когато с груба намеса във вътрешните работи на страната бе създадена временна комисия „за управление на българския шахмат“. Мълчанието продължи и по-късно, когато лицензираната федерация помоли за официална, писмена подкрепа. “Българска федерация по шахмат 2022” са поискали такава и от ММС, и от парламентарната комисия, отговаряща за спорта. За да се стигне дори до писмо от народен представител, което е без никаква правна стойност, но е в подкрепа на същата “Българска спортна федерация по шахмат”. Значи нелицензирани и съмнително учредени организацийки могат да получат безпрепятствено такова писмо за подкрепа, а официалната федерация, в която са почти всички клубове и състезатели у нас, която е преминала през тежка държавна процедура по лицензиране, е оставена от държавата на произвола на международните гавази на българския спорт? Съвсем отделен е въпросът, че “Българска спортна федерация по шахмат” подава във ФИДЕ документи с откровено невярно съдържание, за което последната е неколкократно сезирана. За босовете на международната федерация обаче вероятно има водещ приоритет, който се изразява в лични взаимоотношения.

Очакваме утрешното заседание на Генералната асамблея, което ще узакони произвола над българския шахмат".



По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна