Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3D моделите, симулациите и изкуственият интелект

Втора година Георги Иванов изучава "Мехатроника" във Висшето военноморско училище във Варна. Интересува се от модели и нови начини на програмиране, автопилоти и дронове. Тези негови интереси го насочват към специалността "Мехатроника".

"Науката е нова. За първа година се изучава свободно. До миналата година само курсанти са я изучавали. Учим програмиране, имаме опит с дронове, ще учим 3D принтери, как се работи с тях. Какво можем да правим с тях. И общо взето по-малко сме взели, и от роботиката, за да можем ад вкараме една нова технология в България."

За жалост, продължава Георги Иванов, знанията биха му били полезни, но не и в България. Смята, че реализацията му е в чужбина.

"В конструирането на нови машини, които да функционират с автопилот, в създаването на малки макети или малки пластмасови джаджи за кола например, които могат да се направят само с 3D принтер. Не всичко е възможно да се направи, погледнато само от човешкото око. Понякога трябва да се види от дрон и да се маркира с 3D модел, за да се изгради макетна структура, с която можем да работим."

Единственото ограничение е въображението, категоричен е Георги Иванов. Повече от него чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна