Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 524

Смях пред Коледа

Минчо Събев (вдясно) и Емил Янев
Снимка: БНР

В епизод 524 "Трамвай по желание" изпрати своите коледни послания чрез известния театрален режисьор Минчо Събев.

Всъщност този празничен трамвай трябваше да пренесе към празниците и инж. Димитър Туджаров, национално известен като Шкумбата, но шоуменът бе внезапно възпрепятстван да присъства от сезонно заболяване.

Минчо Събев е сред най-популярните театрални режисьори у нас, с над 80 постановки, главно на сцени извън София. Паметни за местна и национална публика са постановките му в драматичните театри на Кюстендил, Видин, Пазарджик, Плевен. Тук театралът прави едно категорично разделение между театър в провинцията и провинциален театър, между географията и оценката на стойностите.

Събев е свързан съдбовно и с БНР. Още като дете той започва в Детския радиохор на Националното радио, за да режисира по-късно над 50 спектакъла на радиосцената.

Режисьорът набляга особено на драматургията в творческия процес. И смята, че е малко дразнещо постановките да вървят напред с имената на актьори и режисьори, а да се пренебрегва името на автора. Гордее се, че е интерпретирал текстове на Станислав Стратиев, Никола Русев, Панчо Панчев, Иван Радоев. Сред световните имена често посяга към текстове на традиционни и съвременни класици като Шекспир и Дарио Фо.

В момента амбицията му е да прочете отново на сценичен език трагикомичната притча на Йордан Радичков "Лазарицаэ, изпълнявана в неговата версия именно от Шкумбата. А това означава едно – големият театрал продължава да експериментира.

Това е моментното фото, което "Трамвай по желание" предлага на своята публика, малко преди заедно да пресечем границата между 2023 и 2024 година.

Снимка – Ани Маринова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна