Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското национално радио – 89 години история и културно наследство

Радиото от перспективата на архивите. Кой пази звука?

Фонотеката на БНР
Снимка: Таня Димова

На 25-и януари 2024 година Българското национално радио отбелязва 89 години от момента на своето създаване. Този важен юбилей е напомняне за значението на радиото, като част от българската култура и история.

През 1935 година тогавашният министър-председател Пенчо Златев отправя Наредба-закон за радиото до цар Борис Трети, който одобрява този документ на следващия ден. Този жест утвърждава радиоразпръскването като държавна собственост и започва историята на Българското национално радио.

Как изглежда радиото от перспектива на архивите? Таня Петрова, ръководител на отдел "Фонотека", споделя своите наблюдения и опит в ефира на "Нашият ден". Тя подчертава, че радиото представлява ценно нематериално културно наследство, което се е събирало и съхранявало с грижа и преданост през десетилетия.

По нейните думи Фонотеката има важна роля в този процес, като извършва няколко основни дейности. Първо, тя приема нова радиопродукция и я обработва. Второ, съхранението на архивни единици е от съществено значение и подлежи на строги правила и условия. Освен това, фонотеката извършва предефирен контрол, който е важна стъпка в осигуряването на качество и чистота на звука.

От разговора с нея разбираме също, че магнетофонната лента до момента се оказва най-качественият носител.

"Магнетофонната лента се оказа най-трайният носител и може би най-качественият. Звукът много повече се запазва като качество на една магнетофонна лента, отколкото на един диск. Дискът много лесно се драска и се чупи, докато лентата при добро съхранение може да изкара много дълго време", посочва тя.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна