Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Димитровград: Оригинали на Салвадор Дали и Джорджо де Кирико по библейски теми

| Интервю
Творба, представена в предишна изложба на Салвадор Дали в България
Снимка: БГНЕС

Оригинални произведения на Салвадор Дали и Джорджо де Кирико, вдъхновени от библейски теми могат да видят ценителите на големия артист у нас. Домакин е Художествена галерия "Петко Чурчулиев" в Димитровград. 

Изложбата предлага възможност да се видят литографии, скулптури, медали, сериграфии върху сребро и коприна на двама от най-големите художници на епохата ни. Ролята на религията в духовния живот е намерила израз в създадените от тях шедьоври.

"Салвадор Дали е представен с графики от серията "Отче наш", медальони с дванайсетте Божи заповеди, седемте дни на сътворението, а Джорджо Де Кирико – с цикъла "Апокалипсис" на св. Йоан", разказва уредникът на галерията Емилия Стоева. "Има и няколко скулптури, кръстове, също дело на Салвадор Дали."

"Библейските мотиви винаги са били много тясно свързани с живота на хората, тяхната работа и творчество. Това се среща и сред големите майстори на изкуството. За мен като галерист беше изненада да ги видя в тази светлина", отбеляза Стоева пред БНР.

Колекцията, събрана от баща и син Кесаури, е гостувала в Латвия, Румъния, Словакия и Полша. Семейството произхожда от Грузия, но живее във Франция. Притежава богата колекция от оригинали и редовно ги показва в различни страни. 

Представяните в Димитровград творби Кесаури събират в продължение на десет години, шест от които обикалят различни галерии в Европа, посочи още кураторът на изложбата.

"Това е един техен проект, който цели да приобщи по-малки населени места към голямото изкуство."

Организатор и партньор на проекта за България е ХГ "Петко Чурчулиев" в сътрудничество с Art Expo S.I.A. (Латвия) и Collection Kesauri (Франция).

Изложбата може да се види до 31 март

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна