Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение в държавните висши училища

Даниел Парушев, Николай Денков, Галин Цоков, Теменужка Петкова, Лъчезар Трайков (от ляво надясно)
Снимка: БГНЕС

Правителството предлага да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, приети в местата, които държавата субсидира. За целта ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето образование, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Това ще улесни достъпа до висше образование на всички български граждани, независимо от техния социален статус и финансови възможности. Мярката ще влезе в сила още тази академична година. Таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и таксите в частните висши училища ще останат, уточняват от Министерския съвет.

На практика това означава, че държавната поръчка на студентите ще бъде безплатна най-вероятно от втория семестър. 120-150 милиона лева ще струва мярката. Тя е съгласувана с Министерството на финансите - каза премиерът Николай Денков: 

"Основното в момента е да сме сигурни, че няма умно дете, младеж в България, който иска да учи в университета, и не може да го направи, защото трябва да плаща такса".

Ректорите и представителите на студентските съвети също се съгласиха, че това е един стимул, който може да доведе до повече студенти във висшето образование и в системата.

Последната статистика на НСИ отчита, че в държавните ВУЗ-ове има 188 194 студенти. Между 44 и 46 хиляди са бройките за държавна поръчка. 42 – 43 хиляди места са били запълвани. Национална карта на висшето образование за 2022 г отчита, че във ВУЗ-овете не се запълват в редица приоритетни професионални направления. Идеята студентите и докторантите да не плащат би струвала на бюджета годишно около 120-150 млн. лв. Тази мярка има одобрението от финансовия министър Асен Василев. Но не стана ясно от къде ще дойдат парите, защото в сегашния бюджет не е записано такова финансиране. Даниел Парушев от студентските съвети каза, че това ще облечи висшистите, защото сега таксите за тях са от 300 до 1600 лева за семестър, в зависимост от специалността и университета.  

Съветът на ректорите на висшите училища пък ще се събират в сряда, за да обсъдят мярката. 

Ако бъде приета, ВУЗ-овете вероятно ще трябва да връщан пари от такси. Защото в преходните и заключителните разпоредби в законопроекта е заложено заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде наполовина от вече утвърдения размер за 2023/2024 г. Висшите училища и научни организации трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от вече утвърдения размер за 2023/2024 г. Таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и таксите в частните висши училища остават. 


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна