Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Музей на фотографията" в Казанлък – какво се променя и защо е нужно?

Снимка: личен архив на музея

Посетителският център "Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства" в Казанлък с гласувано решение на Общинския съвет се преобразува в специализиран "Музей на фотографията" – културен институт по смисъла на Закона за културното наследство (ЗКН) и Закона за закрила и развитие на културата (ЗЗРК). В ефира на предаването "Нашият ден" гостува директорът на музея, Стефан Папукчиев, за да обясни мотивите за тази трансформация и да запознае слушателите с досегашната дейност на центъра.

Гостът разказва, че идеята за музей е инициирана от гилдията на фотографите в града още през 2009 година, а през 2015 година посетителският център отваря врати. По думите на Папукчиев постепенно мястото е припознато както от местната общност, така и от чуждестранни фотографи, създава важни връзки с редица институции и през годините активно допринася за културния живот в града.

Папукчиев разяснява откъде произлиза необходимостта посетителският център да бъде пререгистриран като музей по смисъла на закона. По думите на музейния директор това  би открило възможности за кандидатстване по европейски програми и би повдигнало авторитета на центъра. "Отговаряме на всички изисквания на закона", заявява Папукчиев.

Директорът се надява следващият етап в развитието на музея да е свързан с неговото разширяване. Папукчиев споделя, че досега центърът е натрупал богат архив – технически и снимков. 

Гостът разказва за една от хубавите инициативи, осъществени през изминалата година, а именно събитието "Приказки в музея", насочено към деца от детските градини и началните класове. Чрез атрактивни прожекции и разходки в музея най-малките посетители се запознават с историята на анимацията и фотографията, а после водят и своите родители. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени