Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Тулечки: Данните имат тъмна и светла страна

| Интервю
Никола Тулечки
Снимка: БГНЕС, архив

Данните имат тъмна и светла страна, каза пред БНР Никола Тулечки от неправителствената организация "Данни за добро", който ще участва днес в дискусията "За данните и хората".

"Светлата страна е, че чрез тях осмисляме повече света и можем да взимаме по-адекватно решения. Тъмната страна е, че който контролира данните, може да има нелегитимна власт", обясни той. 

По думите му трябва да се идентифицират рисковете и те да се управляват навреме. Според него регулаторно трябва да се покрият някои дупки, да се адаптира образованието и да се обясни на хората къде има рискове. Това е мащабен процес, а отговорността е върху цялото общество, категоричен бе той.
 
В предаването "Преди всички" Тулечки предупреди, че трябва да сме бдителни за фалшивата информация: 

"Съвсем скоро този изкуствен интелект неизбежно ще падне в ръцете на по-нечистоплътни играчи. Той е напълно способен да се научи къде са предразсъдъците на хората - тогава е доста опасно, защото той не само ще може да произвежда недостоверно съдържание, а това съдържание ще бъде произведено точно за да отговори на нечий предразсъдък и хората ще бъдат предразположени да го консумират. Това е опасно".

Всички ще трябва да се научим да даваме инструкции на човешки език на чат бот, изказа мнението си Никола Тулечки и обясни:

"Неизбежно е. Тази технология е много способна и тя вече навлиза във всички сфери на нашето ежедневие. Рано или късно ще се сблъскаме с такъв тип технология - примерно тя ще замени комуникация на гише, с клиенти, ще замени цъкане на настройки".

Притеснението, че машините ще изместят хората, винаги съпътства технологията, напомни още Тулечки. Той обаче подчерта, че като се погледне в ретроспекция, то не е толкова реално. 

"Това са едни задачи, които според мен за добро ще бъдат заменени от машина и машината просто ще направи хората по-продуктивни и да могат да произвеждат повече с времето".

В случая "Школо" не виждам никакъв проблем, каза още експертът. По думите му в случая е имало опит да се създаде паника и дезинформационна кампания, но комуникацията е била адекватна и е внесла успокоение. 

Интервюто на Силвия Великова с Никола Тулечки в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени