Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да задържим младите българи

Според официални данни от Националния статистически институт у нас, през 2021 г. в университетите и специализираните висши училища в страната са се дипломирали 44,3 хил. души, от които придобилите ОКС "бакалавър“ са 23.3 хил., а ОКС "магистър“ – 21.0 хиляди. Броят на дипломираните е най-висок в областите на образование "Бизнес и администрация“(23.6%), "Образование“ (14.4%), "Науки за обществото и човешкото поведение" (9.9%), "Технически науки и технически професии“ (9.2%) и "Здравеопазване“ (8.8). Много от младежите след дипломирането си продължават реализацията си в чужбина. 

Междувременно са отворени заявките за участие в третото издание на националния конкурс “Най-добър младежки стартъп в България”. Състезанието се организира от Фонд на фондовете и Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и е под патронажа на Министъра на иновациите и растежа и Ректора на СУ. Кандидатури на младежи от цялата страна се приемат през сайта на конкурса в срок до 15 март. 

Как да задържим младите българи да продължат живота си тук в родината, за това е разговорът с Вадим Рошманов и доц. д-р Иван Станков от Асоциацията на младите учени в България. 

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Асоциация на младите учени в България

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна