Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За паметта и ценността на архитектурата от близкото минало

Снимка: БТА

Вторият том от поредицата "Метаморфози" – "Архитектурни образи. България през втората половина на 20 век" разгръща в ретроспектива темата за архитектурата от близкото ни минало.

"Архитектурата неизбежно се преустройства, но е изключително важно да запазим паметта за това, което се е случило, преди то да бъде напълно изчезнало. – казва проф. Ташева– За нас е времето на "соца", но за целия останал свят, това е втората половина на 20 век. Архитектурата е нещо, което се ползва дълги години, така че този период в България не отстъпва по нищо на постиженията в другите страни"

Според доц. Мария Давчева: "Архитектурата не бива да се обременява с политико-идеологически въпроси, ако ние не успеем, то поне поколението на нашите деца ще го направи. Да бъдем малко по-обективни, емоционалните спомени оставят трайна следа, но архитектурата не може до безкрай да носи тези спомени."

Изданието припомня в детайли възникването на големите ни морски курорти, в периода, когато се е раждал масовия туризъм. Архитектите ни са били особено отговорни към вписването им в средата, строяло се е бързо, раждат се истински архитектурни шедьоври.

Доц. Мария Давчева и проф. Стела Ташева смятат, че успешните реконструкции на хотелите, според изискванията на днешния туризъм, са тези, които успяват да запазят първоначалния облик на сградите, поне в основни линии. Сред най-запазените ни морски комплекси е например "Албена", където дори след промените, не е допуснато масово безразборно строителство.

Изданието разказва за стойностните архитектурни обекти от втората половина на 20 век във Варна, Бургас и Стара Загора, а историята и намесите в резиденцията "Евксиноград" са най-добрият пример за запазване на архитектурната визия.

"Метаморфози – Архитектурни образи. България през втората половина на 20 век" ще бъде представена на 15 февруари в "Клуба на архитекта" в София. Чуйте доц. Мария Давчева и проф. Стела Ташева в "Какво се случва".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна