Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Стоичков издаде книга, посветена на "Нощен Хоризонт"

4
Румен Стоичков
Снимка: БНР

"Дълго време умувах как точно да подредя материалите в тази книга. От една страна, исках да напиша своеобразна история на "Нощен хоризонт", но от друга, непрекъснато ме съпровождаше усещането, че тя не може да бъде обективна. Защото това са предимно моите спомени и няма как да избягам от тях. Да, аз познавам доста от останалите водещи през годините, някои от тях са били гости в студиото, други участват с интервюта тук – записвани от сътрудници и репортери, които също имат своя принос да събера това богатство. Намерих и публикация, писана за Константин Тилев, който е първият водещ. Извадих от архивите писма на слушатели, техни думи, изречени в ефира, в скайп и във фейсбук, мои анонси, интервюта с мен в разни вестници и списания, графици и схеми, подписани от отговорните редактори, репортажи от български общности, чиито гласове са звучали в "Нощен хоризонт" и какво ли още не. 

Затова в крайна сметка реших донякъде да вървя хронологично в моите 22 години пред микрофона, а интервютата с останалите ми колеги, така или иначе, да вплета в тъканта на тази малка история на нощния блок, който на 3 януари 2024 г. има свой забележителен юбилей – 40 години от появата си в ефира на Националното радио" – пише  в предговора към новата си книга Румен Стоичков, утвърден журналист и любимец на нощната аудитория. 

Той е запазил много от предаванията си и ги е поместил в книгата, заедно с неповторимостта и уникалността им – със слушателските обаждания, с диалозите в студиото, с подбора на музиката, с имената и присъствието на редактори, репортери, звукорежисьори, монтажисти, музикални редактори, новинари – все имена, които създават магията на Радиото. Това е неговият поглед и неговите събрани спомени. 

В книгата му има и много снимки, повечето от архива на автора, други – от Музейната експозиция за история на радиото в България "Проф. д-р Веселин Димитров". Авторът уточнява, че не претендира за изчерпателност, относно цялостната история на 40-годишното предаване, но в 22 години от живота си той е бил и остава част от него като водещ на близо 1300 издания на "Нощен хоризонт".

Специално внимание е отделено и на слушателската аудитория на нощното предаване – пъстра, голяма, интелигентна.

Най-новата, девета книга на Румен Стоичков "Звуците на нощта", има премиера в столичното читалище "Славянска беседа" на 12 февруари от 17.00 ч.

Димитрина Кюркчиева покани на гости в "Артефир" емблематичния нощен водещ. Чуйте разговора с Румен Стоичков в звуковия файл.

Снимки – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени