Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окриват "Master of Art" с филма "Да летиш с плавници"

| Репортаж
Снимка: Master of Art

Откриването на девето издание на фестивала за документални филми за изкуство "Master of Art" ще е от 19 часа в петък, 9 февруари т. г., в кино "Люмиер" с филм за Алцек Мишев. Фестивалът ще продължи до трети март.

Откриващият филм на 9-ото издание на фестивала ще е с документалния филм на режисьора Мария Аверина "Да летиш с плавници", продукция на АГИТПРОП (на 9 февруари от 19.00 ч. в кино „Люмиер“). Това е филм за непрестанното търсене на смисъл в изкуството и живота. 

Лентата разказва за художника Алцек Мишев. Сценарист на филма "Да летиш с плавници" е журналистката Мариана Светославова. На Алцек Мишев попада във Фейсбук и е дълбоко впечатлена от българския художник, направил забележителна световна кариера. Изумява я факта, че през 70-те той е поставен от критиците, заедно с Кристо, в топ 30 на европейския авангард, а в родината му почти никой не е чувал за него. Решава да се опита да поправи това несъответствие, от нея тръгва идеята за един по-дълбок и пространен визуален разказ за художника. Премиерата се осъществява с подкрепата на Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Акцент в програмата са премиерите на български филми за големи съвременни имена в изкуството. На 10 февруари 2024 г. се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. По този повод продуцентска компания "АРТО плюс" съвместно със Сатиричен театър "Алеко Константинов", Българска национална филмотека, Филмотечно кино "Одеон" и издателство "Книгомания" организират национална програма "Татяна Лолова на 90 години".

В деня на нейното рождение от 18,30 часа в любимото кино на Татяна Лолова - "Одеон", ще бъде показан премиерно документалният филм "Последният спектакъл" с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Същата вечер, след прожекцията, ще бъде представена и новата книга "Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки" под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев.  

Тазгодишното издание на "Master of Art" ще продължи от 9 февруари до 3 март с прожекции в кино "Люмиер", филмотечно кино "Одеон", Дома на киното, Културен център G8, Евросинема и кино "Влайкова" в София, както и в Lucky Дом на киното – Пловдив, ФКЦ – Варна и Регионална библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора.

"Мастер оф арт" е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи и разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, както и съвременното изкуство, като същевременно отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна