Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусните книги" в дигиталния свят

Снимка: pixabay

Щом младото поколение чете, как достигат книгите до него – отговор на въпроса през погледа на книгоиздателите. За предизвикателствата на съвременния книжен свят, за Тик-Ток, Инстаграм, You Tube, като поле на дигиталния маркетинг, ПР или реклама: Разговор в "Нашият ден" с Темз Арабаджиева и Никол Георгиева, представители на български издателства.

Според Темз Арабаджиева предишните дълги дискусии за ролята на книжните блогове вече не са актуални. Тяхното място за заели новите социални мрежи в ролята на литературни медии. Книжни трендове се вихрят в онлайн пространството и чуждестранните книжарници, а вече и българските, предлагат заглавия чрез слогани от типа "Тик-ток ме накара да я купя". Нещо съвсем естествено, предвид факта, че Тик-Ток събира над 200 билиона читателска аудитория.

Никол Георгиева води дигиталната комуникация на издателството, в което работи, и е популярен буктокър – използва приложението, за да промотира книги. Тя вярва, че за една минута можеш да кажеш повече, отколкото си представяш. "Хората искат по-достъпно съдържание", казва тя и добавя, че е важно да овладееш езика за комуникация на различните платформи – снимки, думи, видеа. По този начин книги като сборника на мексиканската писателка Гладалупе Нетел, включена в  краткия списък за "Букър" миналата година, могат да бъдат популяризирани.

Двете представителки на издателствa споделят, че следят трендовете и се опитват да влязат в крак с чуждестранните си колеги. Важното е да направиш някоя книга "вкусна", дори и на пръв поглед тя да изглежда трудна за разпространение. 

Темз Арабаджиева, която заедно с Антон Биров е създател на "Първа страница" – подкаст, представящ литературните вкусове на известните личности – споделя, че подкастът е подходяща платформа за хората, които предпочитат думите пред визията.  

Разговорът завършва с две книжни препоръки:

Никол предлага на слушателите да прочетат последната книга на Фредерик Бегбеде, "Изповедта на един назадничав хетеросексуален мъж". Есеистичен роман, в който авторът разкрива една различна своя страна и може би търси покаяние.

Темз горещо препоръчва романа "Диада" на Яна Титова – мост между визуалното и думите. Според нея това е великолепен, тежък роман, говорещ на езика на младите, и е добре родителите да сверят часовника си, като го прочетат.  

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна