Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атила Бартиш представя нов роман на български език

Снимка: ФС на Атила Бартиш

Унгарският писател и фотограф Атила Бартиш (1968) гостува зa втори път у нас и довечера (8 февруари) е премиерата в Унгарския културен институт "Лист" на втория му роман на български език "Краят". Модератор на срещата е Надежда Московска. Ще участват преводачката Даниела Тошмакова и актьорът Георги Златарев.

Първият роман на Бартиш на български е "Покоят" (превод Мартин Христов) и беше издаден преди точно 20 години. Тогава авторът посети България за представянето му. Преводач на "Краят" на български е Даниела Тошмакова, която пише за книгата: "Първата асоциация, която ми изникна когато изчетох романа, беше емблематичният филм на Антониони "Фотоувеличение". Впоследствие, в хода на самия превод, още при началната страница осъзнах податката за това мое цялостно впечатление: "Корнел ми подметна, че би било хубаво да опиша живота си; погледне ли човек по-отблизо на нещата, щяло да потръгне от само себе си. (…)Един роман на необикновените човешки съдби, на екстремните чувства, неподправената до грубост откровеност, горещата еротика, ярките характери, дръзкото поведение, кипящите страсти, роман на крайностите и предизвикателствата. През фотоувеличителя на фотографа."

Този път Атила Бартиш се представя не само като писател, но и като фотограф. Утре (9 февруари) в 14.30 часа в Унгарския културен институт "Лист" ще има среща разговор с него на тема фотография. В събота, 10 февруари, от 13 часа може да слушате разговора на Надежда Московска с унгарския писател по програма "Христо Ботев".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна