Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата изложба на Явор Боянов – абсурдизъм, хумор и боди хорър

Снимка: галерия Depoo

Как безформените парчета месо рисуват действителността, в която живеем? Отговор на този въпрос предлага изложбата "Плътта, или абсурдното съществуване на неосъзнатите парчета месо", чието откриване е тази вечер в галерия  "Depoo" от 18:00 ч. В "Нашият ден" художникът Явор Боянов разказва за посланието, което иска да предаде на зрителите чрез най-новата си експозиция.

Боянов е роден 1985 в Сливен. Завършил е специалност рекламна графика в Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в родния си град. След това изучава специалност "Плакат" във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет и прави магистратура по филмово и телевизионно изкуство в Нов български университет.

Артистът споделя, че зад заглавието на изложбата се разкрива една метафора за съвременния човек, който се е отдалечил от духовната си същност и е заживял в илюзията на своята материална значимост.

"Всеки отделен зрител има своя собствена интерпретация на това, което създавам", казва Боянов и допълва, че именно това е мистичната мощ на изкуството – то преодолява рационалното знание и преминава в сферата на субективното преживяване.

Персонажите в системата от образи, която художникът създава през годините, са свързани помежду си. В творческия си процес Боянов се ръководи от своята интуиция и така изложбите му се преливат една в друга. Образът на съществото, представляващо нещо като парче месо, което обитава настоящата изложба, възниква още преди 5 години по време на работата по друг изложбен проект. Боянов се доверява на интуицията си, която го насочва към абсурдизма, хумора и боди хоръра и доизмисля концепцията за изложба с такъв централен персонаж.

"Смятам, че днес много хора се отъждествяват единствено с органичната си обвивка и това изцяло ръководи действията им. Човек се е отдалечил от истинската си същност", заявява художникът, който чрез творчеството си призовава хората да се вгледат навътре в себе си – към духа, а не към материята. 

Изложбата  може да бъде видяна в галерия "Depoo" до 2 март.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна