Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Квантова симфония" – наука и изкуство в едно космическо преживяване

7
Снимка: НХГ

Симбиоза между наука и изкуство в една уникална космическа картина.  

"Квантова симфония" в Балната зала на Националната галерия Двореца е аудиовизуална светлинна инсталация, в която квантовата физика и изкуството се сливат, посредством революционна холографска технология.

Първата по рода си инсталация в България може да бъде видяна до 10 март.

"Светлината все пак е класическото средство на визуалното изкуство, без което то не може да съществува", казва директорът на Националната галерия, изкуствоведът Яра Бубнова. А в тази нетипична изложба зрителят среща една много активна, танцуваща, движеща се светлина.

Бубнова споделя, че този тип имерсивни инсталации, работата с холографски изображения и преплитането на технологичните изразни средства с тези на изкуството са новата реалност, с която артистите и публиката се учат да общуват. Директорът на Националната галерия разказва за сътрудничеството със "Сензор студио". Съвместната работа на галерията с техническия екип започва още преди година по повод друга мултимедийна инсталация, посветена на Васил Левски.

"Захванахме се в Националната галерия да покажем на нашата публика, че съществува още едно измерение, от което тя може да получи удоволствие гледайки и слушайки. Разбира се, надявам се да си сътрудничим по-нататък и за по-наративни неща – разкази, в които може да бъде задействана и българската история на изкуството", казва Бубнова.

"Сензор студио" имат дългогодишен опит в съчетаването на технология и изкуство чрез инсталации, които стимулират сетивата и обогатяват пространството. Димитър Колев и Георги Късев от екипа, осъществил проекта, разказват повече за него в студиото на "Артефир".

Балната зала на Двореца, със своите характеристики веднага се разкрива като подходящо място за подобна инсталация, по думите на Георги Късев. Резултатът е съчетание на нещо старо и изящно с нещо, което разчупва призмата на пространството.

За идеята и работата по нейното осъществяване Колев казва: "Процесът е комплексен. Този конкретен проект тръгна от това, че разполагаме с определена технология, тя има някакви възможности и ние се съобразяваме с нея, за да постигнем възможно най – добрия резултат."

Синхронът, асинхронът, съчетанието на музика и движение на абстрактните светлинни форми не са случайност, а са тествани и прецизно обмислени елементи на инсталацията, разказват двамата гости в студиото.

Как може да се преживее квантовата физика в една симулирана реалност и още за възможностите на технологията в изкуството – чуйте в звуковия файл.

Снимки – Националната галерия Двореца

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна